Ujian Nafas Hydrogen Methane | gutCARE

Ujian Nafas Hydrogen Methane

Title:

Description:

Ujian Nafas Hydrogen Methane

Sebutkan ujian untuk gangguan usus, endoskopi, ujian darah dan analisis najis akan muncul di fikiran. Tetapi apa yang menggelembung di dalam usus anda kini memberikan gambaran baru mengenai gangguan umum saluran gastrointestinal – oleh itu bidang Ujian Nafas Hydrogen-Methane. Ia dapat membantu mendiagnosis beberapa keadaan yang menyebabkan gejala gastrointestinal dan masalah pencernaan tertentu.

Pelbagai jenis gula yang dimakan setiap hari, seperti fruktosa, laktosa, sukrosa atau sorbitol diserap dalam usus kecil. Bagi sesetengah orang, gula ini kurang diserap oleh badan dan akan disalurkan ke usus besar. Fermentation of incompletely absorbed sugars within the colon may lead to a number of gastrointestinal symptoms like excessive wind, bloating, diarrhoea and abdominal pain.

Apakah Yang Dilakukan Dalan Ujian Nafas?

Ujian Nafas melibatkan pengukuran jumlah gas yang dihasilkan di dalam usus halus, setelah diberi substrat ujian. Oleh itu, idea persampelan alveolar gas. Konsepnya adalah bahawa gas yang dihasilkan dalam usus akan menyebar ke aliran darah, dan kemudian menghembus melalui alveoli di paru-paru, di mana ia dapat dikumpulkan dan diukur dengan mudah.

Gas yang akan diuji adalah Hidrogen dan Metana. Ini dihasilkan oleh mikroba dalam usus kita, sebagai produk metabolik fermentasi karbohidrat di dalam usus. Dengan memanipulasi “makanan” (atau dikenali sebagai subtstrat) yang diterima, kita dapat mengukur fungsi usus yang berbeza – pada masa kini kedua-dua ujiab klinikal yang sesuai adalah pertubuhan bakteria usus kecil (SIBO) dan intoleransi FODMAP. Apabila gas ini dikesan dalam nafas, ia memberikan maklumat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kesihatan pencernaan anda. Contohnya, jika anda tidak toleran atau tidak dapat mencerna gula tertentu, atau terdapat pertumbuhan bakteria yang tidak normal di dalam usus kecil.

Bagaimanakah Ujian Nafas Berfungsi?

Apabila gula yang ditelan tidak dapat diserap sepenuhnya, bakteria dalam usus besar menghasilkan gas hidrogen dan/atau gas metana yang akan dikesan dalam ujian nafas. Penyerapan gula yang diminum secara oral ditunjukkan dengan jumlah yang lebih besar daripada normal dan melebihi tahap hidrogen atau metana yang dihembuskan dalam nafas anda.

Ini adalah ujian sederhana dan tidak invasif yang melibatkan pesakit untuk minum minuman gula sebelum mengambil sampel nafas awal pada selang waktu selama 2-3 jam bergantung pada jenis ujian. Contohnya, sampel diambil selang 20 minit untuk SIBO dan selang 60 minit untuk Laktosa. Tahap hidrogen dan metana dilacak secara berurutan dan diplot oleh pakar Neurogastro Motility kami untuk mengukur tahap hidrogen dan metana yang terdapat dalam nafas.

Hasilnya bole didapati dalam 2-3 hari. Doktor anda akan dapat menilai keadaan seperti intoleransi laktosa atau gangguan pencernaan lain dan memberikan pilihan rawatan yang berkesan serta cadangan khusus untuk kesihatan pencernaan anda. Ujian nafas didapati di klinik gutCARE, yang boleh diambil sebagai sebahagian daripada penyiasatan dan pengurusan keadaan usus yang berguna. Buat temujanji dengan kami dan berbincang dengan salah seorang pakar gastroenterologi yang terlatih mengenai kesihatan anda.

 

Category
Specialist Service

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap