Tiub Pemakanan | gutCARE

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 267

Tiub Pemakanan

Makanan biasanya memasuki sistem pencernaan melalui mulut, di mana ia ditelan dan mengalirkan esofagus (tenggorokan) ke dalam perut.
Kadang-kadang, pesakit mungkin mengalami kesukaran untuk menelan dan mungkin memerlukan pertolongan untuk memasukkan makanan mereka ke saluran pencernaan, misalnya selepas strok atau keadaan. 2 kaedah utama untuk melakukan ini termasuk Makan Tiub Naso-Jejunal (NJ) dan Makan Gastrostomi Enteral Percutaneus (PEG).

Tiub Pemakanan NJ

Ini melibatkan memasukkan tiub makan nipis melalui hidung, ke kerongkongan dan perut dan ke usus kecil. Ini dilakukan untuk memintas tekak pada pesakit dengan gangguan menelan dan / atau gangguan gastrik.

Penyisipan tiub biasanya dilakukan dengan endoskopi, di mana gastroskop dimasukkan jauh ke dalam usus kecil, dan tabung pemberian disisipkan melalui panduan sinar-X dan posisinya disahkan sebelum endoskop ditarik.

Tiub ini boleh bertahan sekitar 6 hingga 8 minggu. Tiub agak nipis dan mudah tersumbat. Setelah menyekat tiub perlu dimasukkan semula secara endoskopi.

Tiub Pemakanan PEG

Memasukkan tiub melalui lubang hidung tidak selesa dalam jangka masa panjang, jadi pesakit mungkin ingin memilih penyelesaian lain yang dikenali sebagai tiub pemakanan PEG. PEG adalah tiub yang membolehkan makanan dihantar terus ke perut. Tiub ini berada di rongga perut dan mempunyai sedikit muncung yang membolehkan cecair dan makanan campuran dicurahkan. Penyisipan dilakukan dengan endoskopi, mengelakkan perlunya prosedur pembedahan terbuka.

PEG perlu diganti dalam masa 6-9 bulan. Penggantian boleh dilakukan dengan mudah di klinik, tanpa perlu menjalani prosedur endoskopi yang lain.

Beberapa tiub PEG direka agar ia dapat dipam terus ke kulit menjadikannya senang dijaga.

Category
Advanced Endoscopy

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap