Difficulty Swallowing | gutCARE

Susah Menelan

Title:

Description:

Susah Menelan

 

Apa Itu Susah Menelan (Disfagia)?

Susah menealan juga dikenali sebagai disfagia. Ini biasanya merupakan tanda masalah pada tekak atau kerongkongan anda, ia merupakan saluran otot yang mengalihkan makanan dan cecair dari bahagian belakang mulut ke perut anda. Walaupun disfagia dapat terjadi pada seseorang, ini paling sering terjadi pada orang tua, bayi, dan orang yang mempunyai masalah dengan otak atau sistem saraf.

Terdapat banyak masalah yang boleh menghalang tekak atau kerongkongan berfungsi dengan baik. Sebahagian daripadanya adalah menengah, sementara yang lain lebih serius. Sekiranya anda sukar menelan sekali atau dua kali, anda mungkin tidak menghadapi masalah perubatan. Namun, jika anda menghadapi masalah menelan secara berkala, mungkin ada masalah yang lebih serius yang memerlukan rawatan.

 

Punca Disfagia

Biasanya, otot di tekak dan kerongkongan memerah atau berkontrak untuk memindahkan makanan dan cecair dari mulut ke perut tanpa masalah. Walau bagaimanapun, kadang-kadang makanan dan cecair sukar masuk ke dalam perut anda. Terdapat dua jenis masalah yang menyukarkan makanan dan cecair melalui esofagus:

Otot dan saraf yang membantu makanan melalui kerongkong dan esofagus tidak berfungsi dengan baik. Ini mungkin berlaku jika anda mempunyai keadaan berikut:

– Strok atau kecederaan pada otak atau saraf tunjang.

– Terdapat masalah tertentu dengan sistem saraf anda, seperti sindrom pasca-polio, sklerosis berganda, distrofi otot atau penyakit Parkinson.

– Menyebabkan pembengkakan (atau keradangan) dan masalah sistem imun yang lemah, seperti polymyositis atau dermatomyositis.

– Kekejangan esofagus: Ini bermakna otot esofagus memerah secara tiba-tiba. Kadang-kadang ini menghalang makanan memasuki perut.

– Scleroderma: Dalam kes ini, tisu esofagus menjadi keras dan sempit. Scleroderma juga melemahkan otot-otot esofagus bawah, yang boleh menyebabkan makanan dan asid perut memasuki semula tekak dan mulut anda.

Ada yang menyekat tekak atau esofagus anda. Ini mungkin berlaku jika anda mempunyai keadaan berikut:

– Penyakit refluks gastroesophageal (GERD). Apabila asid perut mengalir kembali ke esofagus secara berkala, ia boleh menyebabkan bisul di kerongkongan, yang seterusnya dapat menyebabkan parut. Parut ini dapat menyempitkan kerongkongan anda.

– Esofagitis. Ini adalah keradangan esofagus. Ini mungkin disebabkan oleh masalah yang berbeza, seperti GERD atau jangkitan atau pil yang tersangkut di kerongkongan. Reaksi alergi terhadap makanan atau benda di udara juga boleh menyebabkan keadaan ini.

– Diverticula. Ini adalah kantung kecil di dinding kerongkongan atau kerongkong.

– Tumor esofagus. Pertumbuhan esofagus ini mungkin barah atau bukan barah.

– Massa di luar esofagus, seperti kelenjar getah bening, tumor, atau taji tulang yang menekan vertebra pada esofagus.

– Mulut kering boleh menjadikan menelan menjadi lebih sukar. Ini kerana anda mungkin tidak mempunyai air liur yang mencukupi untuk membantu makanan keluar dari mulut dan kerongkongan. Dadah atau masalah kesihatan lain boleh menyebabkan mulut kering.

Apakah Gejala Simptomnya?

Kesukaran menelan boleh datang dan pergi, ringan atau teruk, atau bertambah buruk dari masa ke masa. Sekiranya anda sukar menelan, anda boleh:

– Masalah yang dihadapi ketika cuba mengalirkan makanan atau cecair untuk pertama kalinya.

– Anda akan merasa sakit, tersedak atau batuk ketika menelan.

– Setelah menelan, biarkan makanan atau cecair kembali melalui tekak, mulut atau hidung.

– Merasa makanan atau cecair tersekat di beberapa bahagian tekak atau dada anda.

– Akan ada rasa sakit ketika menelan.

– Sakit dada atau tekanan atau pedih ulu hati.

– Menurunkan berat badan kerana anda tidak mendapat cukup makanan atau cecair.

Bagaimanakah Disfagia Dinilai?

Sekiranya anda sukar menelan, doktor akan mengemukakan soalan mengenai gejala anda dan memeriksanya. Dia ingin tahu sama ada anda menghadapi masalah menelan pepejal, cecair atau kedua-duanya. Dia juga ingin tahu di mana anda fikir makanan atau cecair tersekat, sama ada anda merasa pedih ulu hati dan berapa lama ia bertahan dan berapa lama sukar untuk ditelan. Dia juga boleh memeriksa refleks, kekuatan otot dan ucapan anda.

Untuk membantu mencari penyebab kesukaran menelan, anda mungkin perlu melakukan satu atau lebih ujian, termasuk:

– X-ray: gambar leher atau dada anda boleh disediakan.

– Menelan barium: Ini adalah pemeriksaan sinar-X pada kerongkong dan kerongkongan. Sebelum pemeriksaan sinar-X, anda akan minum cecair berkapur yang disebut barium. Barium merangkumi bahagian dalam kerongkongan, sehingga dapat ditampilkan dengan lebih baik di bawah sinar-X.

– Pemeriksaan perspektif: Ujian ini menggunakan jenis menelan barium, yang membolehkan rakaman video menelan.

– Laryngoscope: Ujian ini menggunakan skop cermin atau gentian optik untuk memeriksa bahagian belakang tekak anda.

– Esofagoskop atau endoskop gastrointestinal atas: Semasa ujian ini, alat yang nipis dan fleksibel (disebut “osiloskop”) diletakkan di mulut dan tekak anda untuk memeriksa esofagus anda serta perut dan saluran pencernaan atas . Kadang-kadang sekeping tisu kecil diambil untuk biopsi. Biopsi adalah ujian yang memeriksa keradangan atau sel barah.

– Manometri: Semasa ujian ini, tiub kecil diletakkan di bawah esofagus. Tiub disambungkan ke komputer yang dapat mengukur tekanan di kerongkongan semasa menelan.

– Pemantauan PH, digunakan untuk menguji kekerapan dan masa tinggal asid gastrik ke dalam esofagus.

Category
Services, Symptoms

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap