Stomach & Abdominal Pain In Singapore | Symptoms & Treatment | gutCARE

Sakit Perut

Title:

Description:


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 254

Sakit Perut

Sakit perut adalah sakit yang dirasakan di kawasan antara dada dan pelvis. Kesakitan boleh timbul dari tisu dinding perut, atau berasal dari organ perut termasuk perut, hati, pankreas, usus besar, pundi hempedu dan usus kecil.

Terdapat pelbagai jenis sakit perut: Kesakitan yang dirasakan di bahagian tengah atas perut disebut sakit epigastrik (juga disebut sebagai “gastrik”). Kesakitan yang dirasakan di sekitar umbilikus disebut sakit paraumbilical. Kesakitan yang dirasakan di bahagian tengah bawah abdomen disebut sakit suprapubik.

Kadang-kadang orang memanggilnya sebagai sakit perut. Tegasnya, penyakit perut biasanya menimbulkan rasa sakit di bahagian atas perut merupakan sakit epigastrik.

Sakit perut adalah istilah tidak spesifik lain yang sering digunakan secara bergantian dengan sakit perut.

Sakit perut adalah salah satu kesihatan yang biasa berlaku di Singapura. Perut adalah rumah bagi banyak organ penting, otot, penghubung tisu dan saluran darah yang mungkin terjejas, oleh itu terdapat banyak gejala yang menyebabkan sakit perut. Walaupun kebanyakan kes sakit perut merupakan kes ringan dan dapat dirawat dengan mudah, ia juga boleh menjadi tanda penyakit serius.

Penyebab Sakit Abdominal

Secara amnya, kesakitan di kawasan epigastrik menunjuk ke arah organ seperti perut, duodenum, pankreas, pundi hempedu dan hati. Penyakit seperti ulser perut, barah perut, ulser duodenum, pankreatitis, barah pankreas, kolesistitis atau kolik bilier akan menimbulkan rasa sakit di kawasan ini.

Kesakitan di sekitar pusar menunjuk ke usus kecil, apendiks dan bahagian kanan usus besar. Radang usus buntu awal akan dirasakan di kawasan ini. Penyakit usus kecil seperti penyakit Crohn juga akan terasa di sini.

Kesakitan di bahagian bawah perut akan menunjukkan penyakit yang melibatkan usus besar, sistem pembiakan wanita, dan pundi kencing. Kanser usus besar, kolitis ulseratif, penyakit radang panggul, dan jisim ovari kadang-kadang muncul sebagai kesakitan di kawasan ini.

 Simptom Sakit Perut

Tempoh dan jangka masa kesakitan memberikan maklumat penting. Kesakitan yang berterusan, walaupun tidak teruk, menunjukkan masalah yang tidak hilang seperti barah atau keradangan kronik. Sebaliknya, rasa sakit yang timbul dalam gelombang biasanya dikaitkan dengan pengecutan organ berongga seperti usus besar atau hempedu.

Gejala yang berkaitan juga penting. Kehilangan berat badan, kehilangan selera makan, kesukaran menelan, perubahan tabiat usus, muntah berulang, darah dalam tinja dan najis hitam semuanya menunjuk kepada penyakit serius seperti barah. Kehadiran salah satu gejala ini memerlukan penilaian segera oleh ahli gastroenterologi terlatih. Demam, kelesuan, kelemahan umum dan darah dalam tinja menunjukkan proses keradangan dan penyakit radang usus atau jangkitan perlu dikecualikan.

Sebilangan kesakitan mempunyai faktor yang jelas dan sebaliknya. Sebilangan kesakitan bertambah teruk dengan tekanan. Sebilangan sakit perut lebih kompleks dan mungkin tidak menunjukkan sebarang simptom tertentu. Proses untuk mencari punca kesakitan boleh mencabar. Sebilangan sakit perut mungkin juga memerlukan komponen psikologi.

 Mendiagnosis Sakit Perut

Diagnosis yang tepat amat penting. Diagnosis yang tepat dapat memberi rawatan yang tepat dan menyelesaikan simptom.

Diagnosis sakit perut sering memerlukan pengambilan sejarah yang teliti dan terperinci, memperhatikan laman web, tempoh, keparahan kesakitan dan juga gejala yang berkaitan. Pemeriksaan fizikal kadangkala dapat membantu. Pakar dalam gastroenterologi juga boleh melakukan penyelidikan lebih lanjut seperti ujian darah, imbasan CT, gastroskopi dan kolonoskopi yang mungkin diperlukan.

Sekiranya anda mengalami sakit perutyang tidak boleh diselesaikan dengan rawatan yang diberi oleh doktor keluarga anda, anda mungkin memerlukan penilaian yang profesional dari pakar. Anda tidak boleh menangguhkan penilaian selama lebih dari 2-3 minggu supaya tidak kelewatan diagnosis.

 Kesimpulan

Jangan abaikan jika anda mengalami sakit perut yang berterusan. Dapatkan diagnosis yang tepat untuk memastikan bahawa tidak ada penyakit serius. Kos perubatan sering ditanggung oleh sebahagian besar insurans dan kebanyakan klinik dan hospital kerajaan di Singapura menawarkan rawatan yang sangat berpatutan.

Category
Services, Symptoms

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap