Gastric Pain: Symptoms And Treatments In Singapore | gutCARE

Sakit Gastrik

Title:

Description:

Sakit Gastrik

Sakit perut adalah istilah yang sering digunakan untuk menggambarkan kesakitan di bahagian tengah perut atas. Kadang-kadang, orang Singapura menyebutnya hanya sebagai “gastrik”. Perkataan “gastrik” bermaksud “perut”. Perut adalah organ pencernaan yang terletak di bahagian atas perut yang mengikuti esofagus. Ia bertanggungjawab mencampurkan makanan sebelum pencernaan lebih lanjut. Walaupun sebahagian besar kesakitan di bahagian tengah abdomen atas memang disebabkan oleh masalah yang disebabkan oleh perut, beberapa kesakitan mungkin berasal dari organ lain seperti hempedu, saluran empedu, pankreas, usus kecil (duodenum) dan juga hati. Sakit epigastrik adalah istilah yang lebih tepat yang digunakan oleh profesional perubatan untuk menggambarkan kesakitan di bahagian tengah perut atas.

Penyebab Sakit Epigastrik

Terdapat banyak penyebab sakit epigastrik. Punca kesakitan epigastrik yang berbeza mempunyai ciri yang berbeza.

Kesakitan yang disebabkan oleh ulser perut atau duodenum biasanya berlangsung selama berminggu-minggu. Ia akan berterusan dan sering menjadi lebih teruk apabila anda lapar. Sebilangan orang mungkin berasa lega dengan makan. Kesakitan cenderung ringan hingga sederhana, dan tidak ada masa permulaan yang jelas. IIa biasanya tidak menyedarkan orang dari tidur. Kadang-kadang anda mungkin merasa sakit belakang pada masa yang sama. Kesakitan yang serupa dengan bisul perut kadang-kadang disebabkan oleh ubat-ubatan seperti ubat penahan sakit, atau minum berlebihan.

Kesakitan yang disebabkan oleh batu empedu sama sekali berbeza. Kadang-kadang rasa sakit ini dapat dirasakan di bahagian kanan perut atas. Terdapat masa yang jelas untuk memulakan kesakitan: Ini bermaksud bahawa orang itu biasanya dapat memberitahu anda dengan jelas bahawa rasa sakit itu bermula pada waktu tertentu. Kesakitan mungkin berlangsung selama satu hingga enam jam, dan kemudian rasa sakit akan mereda. Biasanya lebih teruk daripada sakit yang disebabkan oleh bisul perut. Kesakitan ini biasanya timbul pada waktu larut malam dimana seseorang bangun kerana kesakitan, dan kemudian kembali tidur setelah beberapa jam. Kadang kala, kesakitan mungkin disertai dengan muntah dan berpeluh berlebihan. Biasanya, pesakit sihat sebelum bermulanya kesakitan dan keesokan harinya. Kesakitan ini disebut “kolik bilier” dan ia disebabkan oleh batu empedu yang tersekat sementara di leher pundi hempedu.

Kesakitan yang disebabkan oleh keradangan pankreas (pankreatitis) sangat teruk. Biasanya orang itu akan membungkuk kesakitan dan lebih suka berbaring diam. Rasa sakit sampai ke belakang.

Kesakitan yang disebabkan oleh barah biasanya tidak serius. Ciri utama kesakitan adalah bahawa ia berlangsung selama berminggu-minggu. Kesakitan ini biasanya lebih teruk tanpa gangguan pada waktu malam. Gejala lain yang mungkin mendorong anda untuk mendiagnosis barah mungkin atau tidak muncul, seperti penurunan berat badan, kesukaran menelan, perubahan tabiat usus, najis berdarah atau najis hitam.

Salah satu soalan yang sering disoal oleh doktor ialah adakah najis anda berwarna hitam. Sebabnya adalah kerana ketika pendarahan terjadi di perut, darah dicerna dan mengalir keluar dalam bentuk najis melekit hitam, hampir seperti tar. Najis ini mempunyai bau hanyir yang sangat pelik. Sekiranya najis anda berwarna coklat gelap (tidak benar-benar hitam dan melekit), jawab soalan berikut: “Adakah anda mempunyai najis hitam?” Adakah “Tidak, najis saya berwarna coklat gelap”. Dalam kes ini, hitam sama hitamnya dengan tar.

Sakit perut tiba-tiba yang teruk, yang diperburuk dengan senaman dan tekanan perut, disebut “pembedahan abdomen”. Ini bermaksud bahawa penyakit serius yang memerlukan pembedahan segera mungkin berlaku. Anda harus segera mendapatkan pertolongan dalam keadaan kecemasan hospital. Sekiranya anda tidak pasti, sila lawati klinik keluarga yang berdekatan. Latih pengamal am untuk menemui “pembedahan perut” dan hantar kes yang sesuai ke jabatan kecemasan.

Kadang kala penyebab sakit perut atas tidak jelas. Semua siasatan mungkin normal. Sebilangan kesakitan ini mungkin berkaitan dengan tekanan, dan ada juga yang berkaitan dengan pergerakan dan disfungsi gastrik. Beberapa penyakit langka lain mungkin mengalami kesakitan yang serupa.

Sebenarnya, menentukan penyebab kesakitan mungkin bukan proses yang mudah. Biasanya memerlukan pakar yang berpengalaman untuk menyelesaikan kerja detektif. Pelbagai penyelidikan mungkin diperlukan untuk membantu anda membuat diagnosis yang paling mungkin.

Bila Hendak Mendapat Rawatan Pakar

Selepas rawatan sederhana oleh doktor keluarga, sakit perut atas biasanya memerlukan pemeriksaan lebih lanjut.

Perkara ini berlaku terutamanya bagi orang yang berumur 35 tahun ke atas dan mereka yang mempunyai gejala penggera seperti muntah berulang, penurunan berat badan, kehilangan selera makan, najis gelap, kesukaran menelan dan perubahan tabiat usus.

Orang yang mempunyai sejarah keluarga barah gastrik dan pankreas juga harus disiasat lebih awal.

Penyiasatan Sakit Epigastrik

Kaedah pemeriksaan yang paling biasa adalah gastroskopi atau endoskopi gastrointestinal atas. Pemeriksaan ultrabunyi pada sistem hepatobiliari akan berguna untuk sakit empedu. Imbasan CT juga berguna untuk mengesan kehadiran barah pankreas. MRI atau endoskopi ultrabunyi mungkin diperlukan.

Siapa Yang Menjalankan Siasatan

Pakar gastrousus merupakan doktor yang paling sesuai untuk menjalani siasatan. Nama kepakaran itu disebut gastroenterologi, dan pakarnya adalah ahli gastroenterologi.

Kos Kesihatan Dan Cara Memilihnya

Di Singapura, sama ada anda pergi ke hospital awam atau hospital swasta, sebahagian besar perbelanjaan perubatan ditolak dari Medisave.

Sebenarnya, dalam kebanyakan kes, bahkan di hospital swasta atau klinik pakar, insurans kesihatan swasta dan insurans kesihatan banyak syarikat menanggung kos keseluruhan tinjauan. Ramai orang tidak memahami faedah penjagaan kesihatan yang diberikan oleh syarikat mereka: anda harus memeriksa.

Bayaran berbeza dari hospital swasta ke klinik. Sebelum membuat keputusan, anda harus membuat bandingan harga.

Doktor swasta yang berbeza juga mengenakan bayaran yang berbeza untuk proses yang sama berdasarkan tahap pengalaman dan permintaan perkhidmatan mereka. Anda boleh dan harus memeriksa kosnya mengikut “Total Surgical Fee” yang dipaparkan di laman web Kementerian Kesihatan. Rundingan kewangan selalu dilakukan sebelum pembedahan.

Category
Services, Symptoms

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap