Pertumbuhan Dan Barah Digestif | gutCARE

Pertumbuhan Dan Barah Digestif

Title:

Description:

Pertumbuhan Dan Barah Digestif

Saluran gastrointestinal kita terdiri dari sel-sel yang selalu mengalami kehausan, oleh itu pertumbuhan semula dan pertumbuhan sel selalu terjadi. Kadang-kadang, seperti bahagian tubuh manusia yang lain, pembelahan sel ini boleh menjadi salah, mengakibatkan barah terbentuk.

Barah Esofagus

Ini adalah barah esofagus atau saluran menelan. Dalam beberapa kes, seperti kerongkongan Barrett atau tabiat gaya hidup (seperti merokok atau minum berat) boleh menyebabkan keadaan ini dengan mudah. Gejala termasuk kesukaran menelan.

Barah Gastrik

Kanser gastrik boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit. Antaranya ialah jangkitan Helicobacter pylori yang kronik. Gejala termasuk sakit perut atas atau pendarahan usus. Sekiranya terdapat jangkitan Helicobacter pylori, pembasmian bakteria akan mengurangkan risiko barah.

Barah Pankreas

Ini adalah tumor pankreas yang ganas,organ ini terlibat dalam pencernaan dan pengeluaran hormon. Selalunya ia adalah barah diam, dan gejalanya hanya terjadi pada tahap lanjut.

Barah Kolon Dan Barah Polip

Barah kolon dan barah rektum adalah tumor ganas yang paling biasa di Singapura. Malangnya, mereka sering dijumpai lewat. Namun, seperti barah payudara dan barah serviks, ia juga dapat dikesan lebih awal melalui pemeriksaan. Barah kolorektal biasanya berkembang dari polip kecil (atau pertumbuhan) di dalam usus.Jika dapat dikesan dan dibersihkan lebih awal, ia dapat mencegahnya berkembang menjadi barah.

Barah Hati

Barah hati dapat diklasifikasikan sebagai barah hati primer atau barah sekunder, yang bermaksud bahawa barah itu telah menyebar ke hati dari bahagian lain saluran gastrointestinal. Kanser hati primer atau karsinoma hepatoselular biasanya berlaku pada pesakit dengan sirosis hati kerana minum berlebihan atau jangkitan kronik jangka panjang seperti virus hepatitis B.

Limfoma Usus

Limfoma usus agak jarang berlaku, tetapi paling sering terjadi pada perut dan usus kecil. Di dalam perut, jangkitan Helicobacter pylori jangka panjang adalah penyebab yang paling biasa. Seperti limfoma di bahagian lain badan, mereka bertindak balas dengan baik terhadap kemoterapi dan terapi radiasi.

Category
Digestive Growth & Cancer, digestive illnesses

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap