Penyakit Usus Besar Dan Usus Kecil

Title:

Description:

Penyakit Usus Besar Dan Usus Kecil

Penyakit Usus Besar Dan Usus Kecil

Usus adalah struktur tiub yang panjang yang digunakan untuk pencernaan, penyerapan nutrient dan air dan juga merupakan habitat kepada kebanyakkan mikroorganisma manusia.

Usus kecil terdiri daripada duodenum, jejunum dan ileum. Mereka digunakan untuk pencernaan makanan, menyerap nutrient dalam makanan yang dicerna.

Usus besar terdiri daripada usus dan rektum, dimana ia membantu menyerap air dan menyimpan tinja.

Oleh itu, sebarang penyakt yang menyerang usus secara langsung akan mempengaruhi fungsi ini.

Sindrom Rengsa Usus

IBS adalah penyakit usus yang berfungsi yang dicirikan oleh sakit perut atau ketidakselesaan, disertai dengan tabiat usus, perubahan bentuk dan kekerapan najis. Ia mempengaruhi satu daripada sepuluh orang di Singapura. Walaupun ia adalah penyakit kronik, diagnosis dan rawatan yang tepat dapat mengawal gejala dengan baik.

Pertumbuhan Bakteria Usus Kecil (SIBO)

SIBO berlaku apabila bakteria dalam usus berlebihan dan menyebabkan kembung, cirit-birit dan ketidakselesaan perut. Diagnosis melalui ujian nafas boleh membuat perbezaan besar.

Kolitis Ulseratif

Ini adalah keradangan kronik usus besar dan rektum, disertai dengan sakit perut, cirit-birit, dan najis berdarah. Diagnosis dan rawatan awal adalah penting.

Penyakit Crohn

Penyakit crihn adalah penyakit perandangan kronik yang meyerang bukan sahaja usus besar tetapi juga bahagian usus yang lain. Ia dicirikan oleh sakit perut, perubahan berterusan dalam najis berdarah dan tabiat usus. Diagnosis dan rawatan awal adalah penting.

Diverticulosis

Diverticulum adalah penonjolan seperti sista pada dinding usus besar. Sekiranya disertai dengan pendarahan dan keradangan, ia disebut diverticulosis. Ciri pendarahan diverticulum adalah pendarahan tanpa rasa sakit. Diverticulitis adalah apabila diverticulum menjadi radang.

Jangkitan Usus

Salah satu keadaan yang paling biasa mempengaruhi usus adalah jangkitan akut, biasanya disebabkan oleh virus atau bakteria. Ini secara teknikal dikenali sebagai gastroenteritis, dan jangkitan boleh menyebabkan keradangan dan sering muncul sebagai cirit-birit dan muntah. Bagi orang awam, kadang-kadang disebut keracunan makanan.

Category
Intestine Illness

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap