Penyakit Saluran Empedu Dan Hempedu | gutCARE

Penyakit Saluran Empedu Dan Hempedu

Title:

Description:

Penyakit Saluran Empedu Dan Hempedu

Penyakit Batu Empedu

Batu empedu sangat biasa. Mereka disebabkan oleh penghabluran garam hempedu dan mineral lain di dalm hempedu.

Kebanyakkan batu empedu tidak menyebabkan gejala. Mereka harus dibiarkan begitu sahaja.

Sebilangan hempedu tidak berfungsi dengan baik dan meyebabkan batu mungkin tersekat di leher hempedu selama beberapa jam setelah makan penuh. Ini menyebabkan sakit di bahagian atas perut, yang mungkin berlangsung selama satu hingga enam jam. Kesakitan biasanya teruk. Ia boleh kembali. Kadang-kadang kesakitan ini disertai dengan pening dan muntah. Gejala ini disebut kolik bilier.

Kolik bilier mendahului menyebabkan komplikasi serius batu empedu seperti kolangitis (jangkitan saluran empedu), kolesistitis (radang pundi hempedu) dan pankreatitis (radang pankreas). Sebaik sahaja kolik biler berlaku, pertimbangan serius harus diberikan kepada pembedahan membuang hempedu untuk mencegah komplikasi serius.

Penyakit Kuning Dan Penyumbatan Saluran Empedu

Sebarang penyumbatan saluran empedu boleh menyebabkan jaundis (kulit kuning dan kuning di mata putih).

Penyakit kuning yang disebabkan oleh batu saluran empedu (kolangitis) biasanya disertai dengan tanda-tanda jangkitan, seperti demam. Sekiranya penyumbatan berlaku secara akut, mungkin ada banyak kesakitan.

Penyakit kuning yang berlaku secara perlahan mungkin tidak menyebabkan kesakitan. Salah satu penyebab penyakit kuning obstruktif yang tidak menyakitkan adalah barah kepala pankreas.

Selain menyekat saluran hempedu, penyakit kuning juga dapat terjadi pada penyakit hati dan hemolisis (memendekkan jangka hayat sel darah merah).

Category
Bile duct and gallbladder illness, digestive illnesses

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap