Penyakit Perut | gutCARE

Penyakit Perut

Title:

Description:

Penyakit Perut

 

Penyakit Ulser dispepsia dan ulser peptik

Dispepsia adalah istilah yang tepat untuk sakit perut atau ketidakselesaan di bahagian tengah perut atas. Kadang-kadang ia disebabkan oleh jangkitan Helicobacter. Jangkitan ini boleh menyebabkan ulser perut, ulser duodenum atau barah, semuanya boleh menimbulkan dispepsia. Banyak ubat seperti ubat penahan sakit juga boleh menyebabkan dispepsia. Sering kali, tidak ada sebab yang dapat dikenal pasti pada gastroskopi dan ujian helicobacter pylori dan kemudian disebut dispepsia fungsional.

Kitaran Sindrom Muntah

Kitaran sindrom muntah berkait rapat dengan gangguan migrain. Biasanya pesakit akan mengalami episod muntah yang teruk dengan minggu dan bulan yang sihat. Episod ini boleh berlangsung selama beberapa hari dan sering salah didiagnosis sebagai keracunan makanan. Selalunya penyakit ini tidak dapat didiagnosis selama bertahun-tahun.

Kanser Perut

Kanser perut adalah salah satu barah yang paling biasa di Singapura. Kanser perut awal tidak mempunyai simptom dan memerlukan pemeriksaan gastroskopi untuk dikesan. Kadang kala barah perut boleh memberi simptom seperti sakit di bahagian atas perut, sukar menelan dan menurunkan berat badan.

Category
digestive illnesses, Stomach Illness

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap