Penyakit Pankreas | gutCARE

Penyakit Pankreas

Title:

Description:


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 254

Penyakit Pankreas

Penyakit Pankreas

Pankreas adalah organ yang terletak jauh di dalam bahagian atas perut yang menghasilkan enzim untuk pencernaan makanan dan hormon seperti insulin.

Kista Pankreas

Kista pankreas biasanya dijumpai semasa pemeriksaan kesihatan kerana umumnya tidak menghasilkan gejala. Penilaian sista pankreas mungkin melibatkan pengimejan seperti MRI atau CT scan. Ultrasound endoskopi dengan biopsi dalam kes terpilih dianggap sebagai kaedah paling tepat untuk menilai kista pankreas. Sebilangan besar kista pankreas bukan barah dan dapat dipantau. Yang lebih besar memerlukan penilaian kerana mereka mungkin berpotensi menjadi barah atau sudah barah.

Barah pankreas

Kanser pankreas adalah barah yang ditakuti yang mempunyai kadar kematian yang tinggi. Selalunya hadir lewat. Gejala barah pankreas boleh merangkumi sakit di bahagian tengah perut atas dan penurunan berat badan. Sebilangan pesakit mungkin mengalami penyakit kuning dan najis pucat.

Pankreatitis

Pankreatitis adalah keradangan pankreas. Terdapat 2 jenis pankreatitis: pankreatitis akut dan pankreatitis kronik. Pesakit dengan pankreatitis akut mengalami sakit perut bahagian atas yang teruk sehingga ke belakang. Keparahan kesakitan bermaksud bahawa hampir semua diuruskan sebagai pesakit dalam. Pankreatitis yang lebih teruk perlu dikendalikan di unit rawatan rapi. Pankreatitis kronik juga muncul sebagai sakit perut bahagian atas. Selain itu, mereka mungkin mengalami cirit-birit kronik, penyerapan dan diabetes.

Category
digestive illnesses

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap