Penyakit Hati

Title:

Description:


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 267

Penyakit Hati

Penyakit Hati

Sebilangan besar penyakit hati melibatkan beberapa bentuk hepatitis (radang hati), yang dari masa ke masa, mengakibatkan sirosis hati (pengerasan hati).

Hepatitis B

Hepatitis B adalah jangkitan virus yang menyerang hati. Ia disebarkan dari ibu ke anak kebanyakan di bahagian dunia ini. Kaedah penularan lain adalah melalui hubungan seksual. Tidak semua pesakit dengan hepatitis B memerlukan rawatan tetapi mereka semua berisiko mendapat barah hati. Rawatan hepatitis B tidak menghasilkan penyembuhan tetapi hanya pada penindasan virus.

Hepatitis C

Hepatitis C adalah jangkitan virus lain yang mempengaruhi hati. Ia disebarkan terutamanya melalui perkongsian jarum. Semua pesakit dengan hepatitis C memerlukan rawatan. Ia dirawat dengan ubat oral selama tiga hingga enam bulan. Kadar penyembuhan boleh setinggi 98% dengan terapi yang sesuai.

Lemak hati

Hati berlemak berlaku akibat daripada pengambilan tenaga yang berlebihan daripada perbelanjaan. Ini berlaku dalam jangka masa yang panjang. Di samping itu, terdapat juga banyak interaksi yang kompleks antara faktor-faktor seperti toksin dari usus, mikroba usus, pengambilan fruktosa, dan pengaruh hormon. Sebilangan pesakit akan mengalami keradangan dan pengerasan hati.

Penyakit hati alkohol

Penyakit hati alkoholik berlaku akibat pengambilan alkohol yang berlebihan dalam jangka masa yang panjang. Pengumpulan lemak, keradangan, dan pengerasan akhirnya berlaku. Sebilangan orang secara genetik lebih mudah diserang penyakit hati alkohol daripada yang lain.

Sirosis hati

Sirosis adalah pengerasan hati. Setelah berulang kali mengalami kecederaan, hati tumbuh semula secara tidak sengaja, mengakibatkan pengumpulan jumlah tisu berserat yang bertambah dan penyimpangan seni bina hati yang asal. Banyak fungsi hati akhirnya terganggu. Setelah hati tidak dapat berfungsi dengan baik, ia akan terurai. Setelah hati tidak dapat berfungsi dengan baik, ia akan terurai. Gejala dekompensasi termasuk pembengkakan anggota badan dan perut bawah, kekeliruan, muntah darah, penyakit kuning, dan sesak nafas. Kes yang teruk juga akan mengalami kegagalan buah pinggang.

Pendarahan varikos

Pengerasan hati (sirosis) dapat menyebabkan saluran darah di esofagus dan perut melebar. Saluran yang tidak normal ini dapat berdarah. Pendarahan boleh menjadi sangat teruk dan sering mengancam nyawa. Gastroskopi kecemasan diperlukan untuk menghentikan pendarahan. Pendarahan kadang-kadang dapat dicegah dengan ubat dan ligasi endoskopi varises.

Penyakit hati autoimun

Penyakit hati autoimun biasanya menyerang wanita. Ini adalah keradangan hati yang disebabkan oleh reaksi kekebalan tubuh yang tidak normal terhadap sel-sel hati. Tidak dirawat, boleh menyebabkan pengerasan hati dan komplikasi. Rawatan penyakit hati autoimun memerlukan beberapa penekan imun.

Kolangitis bilier primer

Kolangitis bilier primer biasanya menyerang wanita pertengahan usia. Mereka boleh mengalami gejala seperti rasa letih dan gatal. Kes yang lebih maju akan mengakibatkan pengerasan hati. Mereka biasanya dirawat dengan ubat yang disebut asid ursodeoxycholic.

Category
digestive illnesses, Liver Illness

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap