Penyakit Esofagus | gutCARE

Penyakit Esofagus

Title:

Description:

Penyakit Esofagus

Esofagus, juga dikenal tabungmenelan, adalah “tiub” yang menghubungkan mulut ke perut, yang membolehkan makanan memasuki sisa saluran pencernaan setelah mengunyah dan menelan, di mana ia mencerna dan menyerap nutrien.

Ini adalah struktur penting, dan bannyak penyakit mempengaruhi fungsinya dan kesihatan usus scara keseluruhan. Sebilangan daripadanya disenaraikan seperti berikut:

Gerd (Penyakit Refluks Gastroesofageal)

Aliran balik kandungan perut ke dalam esofagus boleh menyebabkan pelbagai gejala seperti pedih ulu hati, sakit tekak dan gejala lain. Diagnosis dibuat dengan endoskopi atau ujian refluks khas. Rawatan merangkumi perubahan gaya hidup, ubat-ubatan dan pembedahan. (Klik untuk melihat banyak)

Esofagus Barrett

Barrett adalah perubahan pada lapisan esofagus akibat refluks berterusan dan kronik. Keadaan ini perlu dirawat dan dipantau kerana ia kemungkinan kecil untuk menjadi tumor malignan.

Dismotilitas Esofagus

Pergerakan makanan di kerongkongan tidak berlaku oleh gravity, tetapi disebabkan penguncupan saraf dan otot terkoordinasi. Mengganggu operasi ini boleh menyebabkan kesukaran menelan dan merosakkan kualiti hidup orang ramai. Diagnosis melibatkan penggunaan manometri esofagus resolusi tinggi dan ujian impedans pH.Setelah diagnosis yang tepat dibuat, rawatan yang berkesan dapat dilakukan.

Penyakit Akalasia

Ini adalah salah satu gangguan menelan yang sangat teruk,dimana pergerakan esofagus berhenti dan injap yang masuk ke dalam perut tersekat. Manometri esofagus resolusi tinggi mengesahkan diagnosis dan klasifikasi dan dapat diberikan rawatan yang berkesan.

Pil Esofagitis

Ini adalah keadaan biasa apabila tablet atau pil tidak ditelan dengan betul dan tersekat di bahagian paling sempit esofagus, dan ubat-ubatan dalam pil bersentuhan dengan esofagus dan mengakibatkan ulser yang menyakitkan terbentuk.

Esofagitis Eosinofilik

Keadaan ini berlaku dalm pelbagai cara, kadan-kadang ia meniru serangan jantung. Ini adalah hasil alergi esofagus yang menyebabkan sel alergi pengumpulan dan kerosakkan pada intina esofagus. Diagnosis tepat dengan endoskopi dan biopsi untuk melihat sel-sel sangat penting sebelum rawatan dapat dijalankan.

Barah Esofagus

Barah esofagus adalah paling biasa berlaku kepada lelaki tua yang mempunyai sejarah merokok dan minum alkohot yang kuat. Mereka biasanya mempunyai gejala seperti sukar menelan dan menurun berat badan.

Category
digestive illnesses, Esophagus Illness

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap