Vomiting Symptoms in Singapore | Treatments, Cost & More | gutCARE

Pening & Muntah

Title:

Description:

Pening & Muntah

Muntah adalah pengosongan isi kandungan secara sukarela atau paksa dari isi perut melalui mulut. Biasa dikanali sebagai muntah, pukulan dan mundur. Apabila sesuatu tidak dapat diletakkan dengan betul di perut atau berlaku berulang kali, ini mungkin merupakan kejadian satu kali, yang mungkin disebabkan oleh keadaan perubatan yang berpotensi.

Biasanya, loya mengalami ketidakselesaan yang boleh menyebabkan muntah. Tanda-tanda lain termasuk muntah, refleks perut yang tidak disengajakan, keperluan membongkok, dan air liur penuh di mulut (untuk melindungi gigi dari asid perut).

Apakah Penyebab Pening Atau Muntah?

Kes Jelas

Kadang kala penyebab pening atau muntah adalah jelas.

Sebagai contoh, sudah diketahui bahawa kemoterapi boleh menyebabkan pening dan muntah. Terdapat banyak ubat yang boleh menyebabkan pening dan muntah. Membaca sisipan pakej (kertas yang disertakan dengan bungkusan) akan memberi anda maklumat. Ramai orang yang mengalami kesukaran untuk menelan pil akan memberitahu anda bahawa mereka akan muntah semasa cuba mengambil pil.

Apabila seorang wanita yang mengandung anak mengalami pening dan muntah, persoalan yang paling jelas adalah: adakah dia hamil?

Keracunan makanan dan gastroenteritis juga mudah didiagnosis: keracunan makanan berlaku sejurus selepas makan makanan yang tercemar. Tidak lama kemudian, setiap orang yang makan makanan yang sama akan mengalami sakit perut, muntah dan pelbagai cirit-birit. Gastroenteritis merujuk kepada jangkitan usus yang disebabkan oleh bakteria atau virus, menyebabkan sakit perut, muntah, demam dan cirit-birit.

Sebilangan pening dan muntah adalah reaksi biasa terhadap perkara yang menjijikkan dan menyakitkan. Ini mudah dikenali dan tidak menunjukkan penyakit yang mendasari.

Penyakit bergerak adalah penyebab pening dan muntah lain.

Sekiranya anda minum terlalu banyak alkohol, anda akan muntah. Sekiranya anda makan terlalu banyak, anda juga akan berasa muntah. Sekali lagi, semua orang tahu ini.

Kes Yang Tidak Jelas

Kadang-kadang diperlukan detektif untuk mencari punca pening dan muntah. Dalam kes ini, anda memerlukan doktor yang berpengalaman untuk membantu.

Anda biasanya dapat mencari petunjuk mengenai gejala yang menyertainya:

Sekiranya loya dan muntah disertai sakit kepala, ini akan menunjukkan masalah pada otak, sama ada migrain, tumor otak atau masalah lain yang menyebabkan peningkatan tekanan pada tengkorak.

Mereka yang berkaitan dengan pening yang teruk boleh disebabkan oleh masalah telinga, otak atau tulang belakang serviks.

Sekiranya anda mengalami sakit mata atau penglihatan kabur, mual kemungkinan besar disebabkan oleh masalah mata.

Mereka yang menyebabkan kesakitan teruk dengan sebab apa pun akan mengalami loya dan muntah. Jangkitan serius dalam apa jua jenis juga boleh menyebabkan pening dan muntah. Contohnya, orang tua mengalami loya dan muntah kerana jangkitan saluran kencing.

Bagaimanakah Jika Tiada Simpto

Muntah selepas setiap makanan boleh menghalang sistem pencernaan. Walaupun tersekat sebahagian, penyumbatan itu akan menyebabkan penurunan berat badan dari masa ke masa. Penyebab umum penyumbatan sistem pencernaan adalah barah. Penyiasatan adalah penting.

Gastroparesis adalah keadaan di mana pergerakan gastrik terganggu dan boleh menyebabkan muntah pada hampir setiap waktu makan. Biasanya ini berlaku pada orang yang menghidap diabetes.

Sindrom muntah berkala adalah penyakit di mana seseorang berulang kali mengalami muntah yang teruk. Setiap episod boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari. Anda boleh muntah hingga 20 kali sejam. Sebilangan besar plot sangat serupa dengan plot lain. Orang yang menghidap penyakit ini sering gagal mendapatkan diagnosis yang betul selama bertahun-tahun.

Bilakah Anda Harus Mendapatkan Bantuan Pakar?

Apabila simptom berterusan selama lebih dari seminggu dan penyebab gejala tidak jelas, dapatkan bantuan pakar. Pakar gastrousus dipanggil ahli gastroenterologi.

Apakah Peyelidikkan Pening Dan Muntah?

Ia bergantung pada kemungkinan sebab selepas penilaian. Beberapa ujian yang lebih biasa adalah gastroskopi, kajian barium, makan barium, dan imbasan CT perut dan MRI otak.

Category
Services, Symptoms

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap