Abnormal Health Screening | gutCARE

Pemeriksaan Kesihatan Tidak normal

Pemeriksaan kesihatan secara amnya melibatkan ujian yang bertujuan untuk mencari penyakit sebelum anda mengalami gejala. Pemeriksaan kesihatan sangat penting untuk pengesahan awal penyakit bergantung kepada kondisi kesihatan. Dengan pengesanan awal dan pengurusan keadaan kronik atau barah yang baik ini, komplikasi dapat dielakkan atau ditangguhkan, sehingga meningkatkan hasil dan kelangsungan hidup pesakit.

Pakar penjagaan kesihatan anda mungkin memutuskan untuk merujuk anda ke ahli gastroenterologi untuk salah satu daripada 4 sebab biasa:

  • Penanda barah yang meningkat
  • Anemia
  • Ujian darah hati yang tidak normal
  • Pembengkakan jantung

1.Penanda Kanser yang Tinggi

a. Alpha-Fetoprotein (AFP)

Alpha-fetoprotein (AFP) secara tradisional digunakan untuk menyaring pesakit yang berisiko mendapat barah hati atau karsinoma hepatoselular seperti mereka yang mempunyai sirosis hati disebabkan oleh sebab atau pembawa hepatitis B. Namun, AFP dapat dibangkitkan pada barah lain, seperti barah testis, barah gastrik, barah saluran empedu, barah pankreas dan barah paru-paru. AFP juga dapat ditingkatkan dalam keadaan tidak ganas seperti sirosis hati, hepatitis virus, telangiektasia ataksia dan kehamilan.

b. Antigen Carcinoembryonic (CEA)

Carcinoembryonic antigen (CEA) adalah glikoprotein, yang terdapat pada sel-sel mukosa normal. Walau bagaimanapun, tahap peningkatan yang terdapat dalam ujian darah boleh dikaitkan dengan barah, terutamanya barah kolorektal dan tahap melebihi 10 ug / L jarang disebabkan oleh penyakit jinak. Sensitiviti meningkat dengan peningkatan tahap barah kolorektal. Tahap CEA berguna dalam menilai prognosis (dengan faktor lain), mengesan berulang dan memantau rawatan pada pesakit dengan barah kolorektal.

Keadaan yang boleh menyebabkan peningkatan tahap CEA darah termasuk barah kolorektal, barah payudara, barah paru-paru, barah gastrik, barah esofagus, barah pankreas, mesothelioma, metastasis rangka, sirosis hati, hepatitis aktif kronik, kegagalan ginjal kronik, penyakit pankreas, radang usus penyakit, divertikulitis, sindrom iritasi usus, penyakit pernafasan, seperti radang pleura, radang paru-paru, merokok dan aterosklerosis

c. Antigen Karbohidrat 19-9

CA19-9 adalah molekul lekatan intraselular. Paras darah CA 19.9 yang tinggi berlaku terutamanya pada pesakit dengan barah pankreas dan saluran empedu, tetapi mungkin juga meningkat pada pesakit dengan barah kolorektal, gastrik, hepatoselular, esofagus dan ovari.

Keadaan seperti sirosis hati, kolestasis, kolangitis, pankreatitis dan diabetes mellitus juga boleh mengakibatkan peningkatan kadar darah CA 19.9.

2. Anemia

Anemia juga merupakan kelainan pemeriksaan kesihatan yang biasa. Anemia pada lelaki biasanya didefinisikan sebagai tahap hemoglobin kurang dari 13.5g / dL dan pada wanita sebagai hemoglobin kurang dari 12g / dL. Sebilangan besar pesakit dengan anemia pada mulanya tidak mempunyai gejala dan hanya mengalami gejala apabila hemoglobinnya rendah.

Anemia boleh dikategorikan sebagai mikrositik (MCV kurang dari 80FL), normositik (MCV 80-100FL) atau makrositik (MCV lebih daripada 100FL). Penyebab anemia mikrositik yang paling umum adalah anemia kekurangan zat besi, walaupun gangguan keturunan seperti talasemia alfa atau talasemia beta perlu dikecualikan.

Penyebab anemia kekurangan zat besi yang paling biasa adalah kekurangan zat besi dalam diet vegan dan vegetarian, menorrhagia, kehamilan, penyakit ulser peptik, barah gastrointestinal (kolorektal, gastrik dan usus kecil), penyakit usus radang, polip kolon dan buasir.

Anemia makrositik mungkin disebabkan oleh kekurangan Vitamin B12.

Kekurangan vitamin B12 dapat dijumpai pada pesakit yang vegetarian ketat, disebabkan oleh anemia yang merosakkan, alkoholisme kronik atau ketegangan usus (penyakit Crohn), sindrom gelung buta dan pertumbuhan bakteria (pasca pembedahan)

3. Ujian Darah Hati yang Tidak Normal

Normal Hasil ujian darah hati yang tidak normal biasanya dijumpai semasa pemeriksaan kesihatan dan pesakit sering tidak bergejala. Ujian fungsi hati yang tidak normal ini terdapat dalam tiga kumpulan utama:

i. Tahap bilirubin yang diasingkan (hiperbilirubinaemia)
ii. Terutamanya dinaikkan phosphatase alkali serum (ALP) dan gamma-GT (GGT)
iii. Transaminase alanine (ALT) dan transaminase Aspartate (AST)

i. Penyebab hiperbilirubinemia terpencil termasuk:

• Hemolisis
• Dadah
• Gangguan keturunan seperti sindrom Gilbert, sindrom Crigler-Najjar, sindrom Dubin-Johnson
• Penyakit hati kronik

ii. Punca peningkatan alkali fosfatase serum (ALP) dan gamma-GT (Cholestasis) termasuk:

• Sirosis bilier primer
• Dadah (antidepresan trisiklik, eritromisin, pil kontraseptif oral, steroid anabolik)
• Kolangitis sklerosis primer
• Kegagalan jantung
• Keganasan – Kanser hati, bilary atau pankreas

iii. ALT / AST yang paling banyak dibangkitkan (‘Gambar hepatitis’) termasuk:

• Steatohepatitis bukan alkohol (NASH)
• Hepatitis alkoholik
• Sirosis
• Ubat-ubatan
• Hepatitis kronik B , C
• Hepatitis autoimun
• Jangkitan hepatitis A, B, C, EBV dan CMV akut
• Gangguan Penyimpanan Metabolik-Glikogen, penyakit Wilson

Penilaian Lebih Lanjut

Pesakit dengan penanda barah yang meningkat, anemia atau ujian darah hati yang tidak normal atau nodul hati memerlukan sejarah terperinci dan pemeriksaan fizikal dan biasanya akan memerlukan penilaian lebih lanjut

Ahli gastroenterologi anda di gutCARE akan mengambil sejarah terperinci dari anda untuk hepatitis B atau C, pengambilan alkohol yang signifikan dan riwayat keluarga barah hati dalam kes ujian darah AFP yang meningkat. Mereka mungkin melakukan pemeriksaan perut dan pemeriksaan testis pada lelaki untuk mengecualikan barah testis. Penyiasatan lebih lanjut mungkin termasuk ultrasound transabdominal, CT atau MRI scan dan pengukuran kekakuan hati fibroscan dan ujian darah selanjutnya.

Sekiranya anda mempunyai ujian darah CEA yang tinggi, ahli gastroenterologi anda mungkin bertanya kepada anda mengenai riwayat merokok dan gejala yang menunjukkan kolorektal (pendarahan per rektum, perubahan tabiat usus) atau paru-paru (batuk, hemoptisis). Gastroskopi, kolonoskopi dan pengimejan non-invasif selanjutnya boleh dilakukan sekiranya sesua.

Sekiranya anda mempunyai ujian darah CA19-9 yang tinggi, ahli gastroenterologi anda mungkin memerlukan pencitraan CT atau MRI untuk mengecualikan keganasan pankreas dan empedu dan gastroskopi dan kolonoskopi jika sesuai. Pesakit juga mungkin memerlukan penilaian lebih lanjut menggunakan ultrasound endoskopi canggih.

Pada pesakit anemia, ahli gastroenterologi anda di gutCARE mungkin mencadangkan penilaian lebih lanjut termasuk gastroskopi, kolonoskopi atau endoskopi kapsul serta rujukan ke pakar diet atau pakar sakit puan.

Sekiranya anda mempunyai keputusan ujian darah hati atau nodul hati yang tidak normal, ahli gastroenterologi anda akan mengambil sejarah lengkap mengenai gaya hidup anda (termasuk perjalanan baru-baru ini, transfusi, hubungan seksual tanpa perlindungan, pengambilan alkohol, diabetes mellitus, kegemukan, hiperlipidemia, sejarah keluarga) dan pemeriksaan klinikal yang menyeluruh untuk tanda-tanda penyakit hati kronik.

Diagnosis penyebab pasti ujian darah langsung yang tidak normal atau nodul hati mungkin merangkumi siasatan lebih lanjut untuk hepatitis B, C, hepatitis autoimun, penyakit Wilson. Ahli gastroenterologi anda juga boleh memerintahkan imbasan ultrasound, CT, MRI, MRCP. Terakhir untuk menilai sama ada anda mungkin menghidap sirosis hati, ahli gastroenterologi anda boleh memerintahkan penilaian kekakuan hati Fibroscan atau biopsi hati.

Rawatan

Rawatan pesakit ini bergantung pada diagnosis akhir setelah penilaian.

Category
digestive illnesses

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap