Pedih Ulu Hati And Reflux

Title:

Description:


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 267

Pedih Ulu Hati And Reflux

Apa Itu Pedih Ulu Hati?

Pedih ulu hati berlaku apabila kandungan asid atau perut lain “kembali” atau “refluks” ke dalam esofagus, yang menghubungkan kerongkong ke perut dan di mana makanan melewati mulut. Juga disebut pencernaan asid, pedih ulu hati adalah gejala gastroesophageal reflux (GERD).

Masalahnya berpunca dari sfingter esofagus bawah (LES), otot yang terletak di antara perut dan esofagus anda. Apabila berfungsi dengan baik, sfingter esofagus akan terbuka untuk membiarkan makanan masuk ke perut anda atau membiarkan anda berdarah dan menutup kembali. Tetapi jika lemah atau santai pada waktu yang tidak sesuai dan tidak menutup rapat atau cukup cepat, ia akan menyebabkan pencucian asid yang mengakibatkan pedih ulu hati. Ia boleh digambarkan sebagai rasa tidak selesa di bahagian atas perut atau di bawah tulang dada anda.

Pedih ulu hati adalah gejala biasa. Selalunya disebabkan oleh makan berlebihan atau terlalu banyak tekanan pada perut anda kerana sembelit, kegemukan atau kehamilan. Mengonsumsi makanan pedas atau mengambil alkohol juga dapat mengendurkan LES anda terlalu banyak atau meningkatkan asid perut.

Apakah Maksud Pedih Ulu Hati?

Pedih ulu hati biasanya bermaksud anda menghidap penyakit refluks gastroesofagus (GERD)

Gejala-gejala lain yang disertai dengan GERD termasuk rasa pahit di mulut, rasa terbakar di bahagian belakang tekak anda, kesukaran menelan, sakit dada setelah berbaring, membongkok atau makan, batuk kronik dan sakit tekak atau suara serak yang berterusan.

Apa Yang Menyebabkan Pedih Ulu Hati?

Apabila kita makan makanan yang menyebabkan peningkatan asid perut, risiko pedih ulu hati meningkat, seperti jus berasid (jus oren, limau gedang, nanas), makanan berasid (tomato), kafein, alkohol, coklat, dan minuman berkarbonat. Ubat tanpa preskrpsi juga boleh menyebabkan pedih ulu hati.

Faktor lain termasuk merokok dan makan makanan tinggi lemak atau pedas, kehamilan dan kegemukan.

Melegakan Pedih Ulu Hati

Sekiranya anda kadang-kadang merasa pedih ulu hati, anda boleh menggunakan ubat bebas seperti antasid untuk melegakan gejala. Doktor anda mungkin menetapkan ubat penghambat pam proton atau ubat lain untuk mengurangkan asid perut. Mereka membantu menyembuhkan lapisan esofagus. Ubat cepat lain termasuk mencampurkan baking soda dengan air, membuat teh halia, mengambil suplemen licorice, memakai pakaian longgar, dan membesarkan badan anda pada waktu tidur.

Cari Doktor Untuk Pedih Ulu Hati

Sekiranya anda sering mengambil antasid atau ubat-ubatan, dan keadaan anda tidak bertambah baik, sudah tiba masanya untuk mendapatkan bantuan perubatan dan pergi ke klinik. Sekiranya ia berlaku lebih dari enam bulan atau lebih setiap minggu, penyelidikan lain mungkin diperlukan.

Pedih ulu hati atau GERD jangka panjang boleh menyebabkan masalah serius, seperti penyempitan atau parut esofagus, yang akhirnya boleh menyebabkan barah esofagus.

Berkongsi dengan doktor anda atau berjumpa dengan ahli gastroenterologi mengenai gejala anda. Dia mungkin bermula dengan sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal untuk mendiagnosis GERD dan mengesyorkan rawatan. Dia mungkin telah melakukan beberapa ujian yang diperlukan untuk menilai potensi masalah, dan gastroskopi sering dinilai lebih lanjut. Untuk kes tahan api, kajian khas dapat dilakukan, seperti kajian pH 24 jam. Di Singapura, ia boleh didapati di gutCARE atau hospital kerajaan utama.

Mengubah gaya hidup dan tabiat makan juga dapat membantu mengawal pedih ulu hati. Penurunan berat badan yang sederhana dapat memperbaiki gejala. Elakkan makan terlalu banyak atau makan dalam masa dua jam sebelum tidur, atau berbaring sejurus selepas makan. Kurangkan atau berhenti makan makanan tertentu yang diketahui, seperti lemak, makanan goreng dan berasid, jus sitrus dan alkohol. Apabila setiap orang memberi reaksi yang berbeza terhadap makanan tertentu, simpan buku harian makanan untuk mencatat diet, waktu, aktiviti apa pun yang memperburuk keadaan, dan durasinya. Dengan cara ini, anda boleh mengaitkan makanan yang menjengkelkan dengan insiden pedih ulu hati.

Kos penyiasatan dan rawatan Singapura biasanya dibayar sepenuhnya oleh insurans kesihatan swasta atau insurans kesihatan korporat. Anda boleh menghubungi kami untuk maklumat lebih lanjut.

Category
Services, Symptoms

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap