Pakar Pemakanan Khas | gutCARE

Pakar Pemakanan Khas

Title:

Description:


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 267

Pakar Pemakanan Khas

Pakar Pemakanan Khas

Pakar pemakanan khas mempunyai minat terhadap peranan makanan dalam meningkatkan kesihatan usus anda. Mereka membantu dalam dalam beberapa keadaan untuk pencernaan:

Sindrom Rengsa Usus

Ahli diet anda dapat membantu anda mengenal pasti kemungkinan makanan pencetus usus anda.

Bagi mereka yang mempunyai simptom yang berterusan, mengubah pengambilan FODMAP adalah langkah yang sangat berkesan untuk sindrom rengsa usus dan gangguan fungsi usus lain (kembung, angin, sakit). Langkah ini dapat membantu kami mengatasi simpton-simpton tersebut.

FODMAP adalah singkatan untuk kumpulan gula yang kurang diserap oleh saluran pencernaan kita:
Fermentasi
Oligosakarida, (fructo-oligosaccharide (FOS) dan galacto-oligosaccharide (GOS)
Disakarida (Laktosa-gula susu)
Monosakarida (lebihan fruktosa)
And – Dan
Poliol (contohnya sorbitol, manitol)

FODMAPs tidak dapat diserap dalam usus dengan baik dan kemudian ditapai oleh bakteria usus kita untuk menghasilkan gas, dan menyebabkan najis berair. Kepada mereka yang mengalami IBS boleh mencetuskan gejala seperti kembung, sakit, dan cirit-birit.


Diet rendah FODMAP agak rumit dan membingungkan, oleh itu, nasihat yang diberikan oleh pakar diet yang mendapat latihan di bidang ini dan dapat menjelaskan diet dengan mudah. Mereka juga dapat memastikan bahawa diet anda seimbang dari segi pemakanan.

Fasa pertama adalah diet FODMAP rendah yang menyekat gula ini selama 2-6 minggu. Fasa kedua adalah mencabar semula dengan beberapa makanan FODMAP yang tinggi. Sebaik sahaja anda mengenal pasti pencetus utama, fasa ketiga adalah beralih ke diet FODMAP yang diubahsuai jangka panjang yang mengawal gejala tersebut.

Dua atau tiga temu janji biasanya diperlukan untuk menyelesaikan proses ini.

Penyakit Celiac

Penyakit Celiac adalah reaksi sistem imun secara automatik terhadap gluten yang terdapat pada gandum, rai dan barli. Kerosakan pada lapisan usus berlaku dan badan tidak dapat menyerap nutrien dari makanan dengan betul. Diet bebas gluten adalah satu-satunya rawatan. Ahli diet anda akan membantu anda untuk membuat perubahan terhadap diet and gaya hidup anda sambil memastikan diet anda mencukupi dari segi nutrisi.

Penyakit radang usus

Anda mungkin mempunyai soalan mengenai diet apa yang terbaik untuk IBD. Ahli diet anda dapat membantu mengenal pasti pencetus yang berpotensi dan memastikan diet anda seimbang dan akan membantu persembuhan usus anda.

Perlemakan hati

Ahli diet anda dapat membantu anda mengoptimumkan keseimbangan diet anda untuk memperbaiki hati berlemak.

Berat badan berlebihan boleh menyebabkan lemak berlebihan disimpan di hati, mencapai berat badan yang sihat dan aktif secara berkala dapat membantu.

View our Dietician profile here –> 

Category
Specialist Service

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap