Manometri Resolusi Tinggi | gutCARE

Manometri Resolusi Tinggi

Title:

Description:

Manometri Resolusi Tinggi

Manometri esofagus adalah kajian motilitas (pergerakan) esofagus (atau paip makanan) anda, yang merupakan tiub berotot panjang yang menghubungkan tekak ke perut. Sfingter esofagus bagian bawah (LOS) terletak di hujung bawah esofagus yang menuju perut, dan membantu mencegah kandungan perut seperti asid daripada masuk ke dalam paip makanan (disebut sebagai asid refluks).

Ujian ini boleh berguna untuk membantu mendiagnosis keadaan kesihatan tertentu atau gangguan yang berkaitan dengan esofagus, seperti akalasia, scleroderma atau kekejangan esofagus yang meresap. Ia juga dapat dilakukan sebelum operasi untuk gangguan refluks dan penilaian pesakit yang menpunyai sakit dada tidak berkaitan dengan penyakit jantung.

Tujuan ujian ini adalah untuk memeriksa sama ada otot dan saraf di esofagus anda berfungsi dengan baik dan mengukur pengecutan otot yang berlaku di kerongkongan semasa anda menelan. Ini juga mengukur koordinasi atau kekuatan makanan otot esofagus anda yang menggerakkan makanan ke dalam perut. Secara keseluruhan, ia membantu menilai prestasi esofagus anda.

Semasa prosedur ini, anestetik tempatan disembur ke hidung dan tekak anda untuk mengkebaskan kawasan hidung. Tiub nipis akan dimasukkan melalui hidung anda ke dalam esofagus. Tiub ini mengandungi sensor tekanan kecil khas dan akan mengukur pergerakan dan pengecutan esofagus secara tepat dalam masa nyata. Setelah di tempat, anda mungkin diminta untuk terus duduk atau berbaring di meja peperiksaan. Anda kemudian akan diminta untuk menelan beberapa teguk air garam sementara rakaman tekanan diambil untuk memeriksa fungsi penelanan, kekuatan, tekanan dan corak pengecutan otot esofagus anda. Tiub akan ditarik perlahan selepas ujian dilakukan, yang berlangsung sekitar 30 minit.

Terdapat risiko minimum untuk prosedur ini, dan prosesnya sama seperti memasukkan tiub makan. Kecuali bahawa dalam kes ini, ia akan dikeluarkan setelah kajian dilakukan. Anda mungkin mengalami sedikit ketidakselesaan dan sakit semasa ujian di sekitar hidung dan tekak serta mata berair.

Adakah Ada Persediaan Untuk Ujian?

  1. Elakkan makan dan minum selama 6 jam sebelum waktu temu janji anda.
  2. Anda mungkin diminta untuk tidak mengambil ubat tertentu sehari sebelum dan pada hari ujian. Sila periksa dengan doktor anda mengenai ubat-ubatan yang anda ambil supaya tidak akan mempengaruhi keputusan ujian

Anda boleh menyambung semula aktiviti harian anda selepas manometri esofagus selesai.

Ujian ini dilakukan di klinik gutCARE Farrer Park oleh pakar motilitas neurogastro kami. Hasil manometri esofagus dapat diterima dalam satu hingga dua hari, yang boleh menjadi sebahagian daripada penilaian sebelum operasi atau untuk mengenal pasti penyebab gejala esofagus anda. Pada temujanji susulan seterusnya, pakar anda akan membincangkan hasil ujian anda dan memberikan cadangan atau nasihat mengenai kaedah terbaik bergantung kepada keperluan perubatan anda.

Category
Specialist Service

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap