Kajian PH / Impedan Esophage 24 Jam | gutCARE

Kajian PH / Impedan Esophage 24 Jam

Title:

Description:


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 254

Kajian PH / Impedan Esophage 24 Jam

Kebanyakkan orang akan mengalami refluks dalam kehidupan mereka. Terdapat beberapa kes refluks teruk yang boleh mempengaruhi lapisan esofagus dan menyebabkam gejala seperti kesukaran menelan, pedih ulu hati, sakit dada dan muntah.

Kajian refluks melibatkan refluks dan motilitas (pergerakan) esofagus (tiub menelan yang mengangkut makanan dari mulut ke perut anda). Ini adalah ujian diagnostik untuk menguji sama ada anda menghidapi Penyakit Gastro- Esofagus Refluks (GERD) atau untuk mengenal pasti pelbagai punca gejala gastrousus.

Tujuan kajian ini adalah untuk memeriksa sama ada anda mengalami refluks dan mengetahui sama ada berkaitan dengan simptom anda. Ia juga mengukur jumlah asid yang mengalir dari perut ke esofagus dalam masa 24 jam.

Kajian Ini Melibatkan 2 Bahagian:

Pertama, tiub nipis yang mengukur tekanan, akan dimasukkan melalui hidung ke dalam esofagus anda. Anda kemudian akan diminta untuk menelan beberapa teguk air semasa rakaman tekanan dan jarak jauh diambil. Tiub itu akan dikeluarkan kemudian.

Kedua, wayar nipis yang mempunyai sensor untuk mengukur kedua refluks dan keasidan, diturunkan melalui jalur yang sama ke esofagus berdasarkan ukuran tekanan yang diambil. Selepas itu, ia dilekatkan dengan pita ke lubang hidung anda dan dilekatkan pada peranti bersaiz kecil telefon bimbit. Kawat akan dibiarkan selama 24 jam untuk merakam refluks. Anda akan kembali keesokan harinya untuk mengeluarkan peranti.

Ramai orang merisau bahawa kajian ini akan mempengaruhi kehidupan harian mereka. Sebenarnya, setelah wayar dan perakam dimasukkan, anda disarankan untuk menjalankan rutin harian anda seperti biasa, tanpa had makanan. Satu-satunya sekatan adalah tidak boleh berenang, kerana perakam data tidak boleh dibasahi; dan tidak menghampiri mesin MRI.

Terdapat risiko minimum, prosesnya sama seperti memasukkan tiub makan nipis kecil. Ia tidak akan menggangu makan, minum dan menelan dengan cara apapun.

Apakah Persediaan Untuk Kajian Ini?

  1. Tiada unbat penekan asid kuat (perencat pam proton) 10-14 hari sebelum kajian, kecuali jika disarankan oleh doktor anda
  2. Tiada makan dan minum selama 6 Jam sebelum kajian.
  3. Tiada ubat prokinetik sehari sebelum dan pada hari kajian (tanyakan kepada doktor anda jika anda tidak pasti)

Persediaan yang betul untuk kajian membantu memastikan hasil yang tepat dan mengurangkan faktor yang mungkin mempengaruhi kajian ini. Kajian refluks dilakukan di klinik gutCARE Alvernia oleh pakar neurogastromotilitas kami. Sepanjang tempoh kajian, anda perlu mencatat gejala utama, masa anda makan dan minum, dan ketika anda sedang berbaring (tidur atau tidur). Anda perlu kembali keesokkan harinya untuk mengeluarkan perakam dan data nya akan dimuat turun dan dianalisis. Laporan tersebut akan diserahkan kepada pakar anda dalam minggu berikutnya, di mana dia akan berbincang dengan anda mengenai keputusan ujian anda dan memberi nasihat mengenai tindakan seterusnya yang sesuai untuk anda untuk membantu mengatasi gejala esofagus anda.

Category
Specialist Service

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap