Kajian Masa Transit Colon | gutCARE

Kajian Masa Transit Colon

Title:

Description:

Kajian Masa Transit Colon

Sembelit boleh disebabkan oleh sejumlah faktor yang berbeza seperti pengambilan makanan dan tabiat gaya hidup seperti kekurangan serat dan cairan dalam diet, dan kurang melakukan senaman secara teratur. Apabila terdapat penyerapan air yang berlebihan di usus besar , dan makanan bergerak terlalu perlahan melalui usus besar, ia mengakibatkan najis atau sembelit keras dan kering.

Keadaan perubatan lain mungkin juga berada di belakang sembelit termasuk penggunaan ubat-ubatan tertentu, julap terlalu banyak, dan sindrom rengsa usus. Kebanyakan mengalami sembelit sekali-sekala, ada juga yang mengalami sembelit yang teruk atau kronik. Selain melakukan pemeriksaan fizikal, doktor anda mungkin menjalankan ujian diagnostik yang lain untuk mendiagnosis masalah pada usus besar. Doktor anda juga perlu diberitahu mengenai sejarah perubatan anda untuk mengetahui kemungkinan faktor yang boleh menyumbang kepada masalah sembelit anda. Ini termasuk perubahan najis, tempoh gejala, kekerapan buang air besar dan penurunan berat badan yang tidak dapat dijelaskan baru-baru ini.

Kajian masa transit colon adalah kajian motilitas (pergerakan) usus besar anda.

Tujuan kajian ini adalah untuk memeriksa sama ada pergerakan najis melalui usus besar anda normal atau lambat dan untuk menilai fungsi usus anda. Ini akan memberi petunjuk kepada pakar untuk menentukan jenis rawatan yang sesuai untuk sembelit anda.

Anda harus menelan pil / kapsul kecil, yang mengandungi 24 cincin plastik kecil di dalamnya atau ‘penanda’ kecil yang dapat dilihat pada sinar-X.

Selepas 5 hari, anda perlu menjalankan sinar-X perut anda, ia dapat mengesan berapa banyak cincin yang ditahan dan pergerakannya melalui usus besar. Bergantung pada tempat mereka diedarkan, penanda juga dipantau untuk menentukan waktu transit yang mereka lalui untuk melewati usus besar. Penanda yang tertumpu di satu kawasan di usus besar mungkin menunjukkan penyumbatan, sementara penanda yang tersebar di seluruh usus besar mungkin menunjukkan penundaan dalam transit usus.

Tidak ada risiko untuk menelan kapsul, kerana penanda cincin dibuat dari plastik bahan lengai gred perubatan yang tidak berbahaya, dan semuanya akan keluar dari badan.

Semua sinar-X melibatkan dos radiasi yang sangat rendah, oleh itu jika anda hamil atau mengesyaki anda mungkin hamil, anda tidak boleh menjalani kajian ini.

Apakah yang perlu disediakan untuk pengujian ini?

  1. TIADA ubat pencahar, supositoria, enema atau persediaan herba selama 6 hari sebelum kajian.
  2. TIADA ubat prokinetik misalnya. Motilium, Reselor selama 6 hari kajian.
  3. Makan dan minum secara normal semasa kajian.

Di manakah saya perlu melaporkan diri untuk kajian ini?

  1. Pergi ke klinik gutCARE untuk berjumpa pakar sebelum anda memulakan kajian dan mengambil kapsul
  2. Laporkan untuk sinar-X (5 hari kemudian) KUB di pusat sinar-X yang ditentukan

Gambar dan laporan sinar-X kemudian akan diserahkan kepada pakar anda dalam seminggu, dan dia akan menyemak keputusan ujian dan akan dibincangkan dengan anda mengenai cara terbaik untuk membantu mengatasi masalah sembelit anda pada janji temu susulan yang seterusnya.

Category
Specialist Service

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap