Jaundice | gutCARE

Jaundis

Jaundis adalah perubahan warna kuning pada kulit dan putih mata kerana tahap bilirubin yang tinggi. Biasanya, ia dikaitkan dengan air kencing berwarna teh.
Pengambilan makanan yang berlebihan dengan kandungan karotena yang tinggi, seperti lobak merah, boleh menyebabkan kulit menguning dan bahkan perubahan warna oren tanpa menyebabkan mata putih. Ini bukan penyakit kuning.

Terdapat banyak penyebab penyakit kuning.

Sebagai contoh, sebarang bahan yang menyebabkan peningkatan kadar penguraian sel darah merah (hemolisis) boleh menyebabkan penyakit kuning. Ini biasanya disebut sebagai penyakit kuning “pra-hepatik”. Sebilangan orang mungkin dilahirkan dengan penyakit genetik dan terdedah kepada penyakit kuning tanpa masalah hati yang jelas.

Penyakit kuning boleh disebabkan oleh keradangan hati (hepatitis). Penyebab hepatitis yang biasa termasuk jangkitan virus, kecederaan hati yang disebabkan oleh ubat-ubatan, hepatitis alkoholik. Penyakit hati lain yang boleh menyebabkan penyakit kuning dalam kategori ini termasuk hepatitis autoimun dan Penyakit Wilson.

Dalam kes kecederaan hati yang teruk, penyakit kuning mungkin merupakan tanda kegagalan hati. Ini perlu dinilai oleh doktor yang dilatih dalam bidang ini.

Hati menghasilkan hempedu, yang mengalir melalui saluran empedu ke usus kecil. Menyekat aliran hempedu juga boleh menyebabkan penyakit kuning. Halangan ini mungkin disebabkan oleh batu di saluran empedu atau barah.

Pakar yang menilai penyakit kuning disebut ahli gastroenterologi. Sub-kepakaran yang melibatkan hati dalam gastroenterologi disebut pakar hati. Semua pesakit dengan penyakit kuning perlu dinilai dengan betul untuk menentukan penyebab penyakit kuning.

Penilaian penyakit kuning biasanya melibatkan ujian darah dan pencitraan hati. Beberapa kaedah pencitraan termasuk ultrasound, CT scan dan MRI.

Rawatan penyakit kuning bergantung kepada penyebab penyakit kuning.

Category
Symptoms

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap