Jangkitan Usus | gutCARE

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 267

Jangkitan Usus

Pengenalan

Sebilangan besar jangkitan gastroenteritis atau usus muncul sebagai cirit – birit akut dengan atau tanpa muntah , demam, dan sakit perut.

Definisi

Cirit-birit ditakrifkan sebagai saluran najis yang longgar atau berair, biasanya sekurang-kurangnya tiga kali dalam tempoh 24 jam. Cirit-birit invasif, atau disentri, didefinisikan sebagai cirit-birit dengan darah atau lendir yang kelihatan, berbeza dengan cirit-birit berair. Disentri biasanya dikaitkan dengan demam dan sakit perut.

Punca

Sebilangan besar cirit-birit berjangkit akut disebabkan oleh virus (norovirus, rotavirus, lain-lain). Kultur najis positif hanya dalam kira-kira 5% kes dalam kebanyakan kajian untuk bakteria ( Salmonella , Campylobacter , Shigella , enterotoxigenic Escherichia coli , Clostridium difficile , dan lain-lain). Walau bagaimanapun, jangkitan bakteria menyumbang> 80% kes cirit-birit yang teruk. Gejala yang berlaku dalam masa enam jam setelah menelan sangat menyarankan toksin Staphylococcus aureus atau Bacillus cereus preformed , terutamanya jika mual dan muntah adalah gejala awal. Protozoa ( Cryptosporidium , Giardia, dll) kurang dikenali sebagai agen etiologi penyakit gastrousus akut.

Penilaian

Sebilangan besar orang dewasa yang mempunyai cirit birit tidak mwndapatkan perubatan kerana sifat gejala yang ringan atau sementara. Bagi mereka yang hadir ke doktor mereka, penilaian awal akan merangkumi sejarah menyeluruh dengan mengambil kira potensi pendedahan, termasuk sejarah makanan, tempat tinggal, pendedahan pekerjaan, perjalanan, binatang peliharaan, dan hobi baru-baru ini dan jarak jauh. Ini juga dapat memberikan petunjuk diagnostik lebih lanjut mengenai kemungkinan penyebabnya.

Ahli gastroenterologi anda juga akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk menilai tanda-tanda dehidrasi dan menentukan panjang gejala, kekerapan dan ciri-ciri najis, dan gejala yang berkaitan (contohnya, demam dan tanda-tanda peritoneal). Demam, najis berdarah atau mukoid mungkin menunjukkan jangkitan usus besar, yang berkaitan dengan patogen yang berbeza dengan jangkitan usus keci

Ahli gastroenterologi anda akan meminta kultur najis standard atau ujian molekul multiplex dan mikroskop untuk ovum dan parasit.

 

Rawatan

Terapi yang paling kritikal dalam penyakit diare adalah rehidrasi, lebih baik melalui jalan oral, dengan penyelesaian yang mengandungi air, garam, dan gula. Orang dewasa yang mengalami dehidrasi teruk pada mulanya harus menerima infus cecair intravena yang digabungkan dengan rehidrasi oral.

Terapi antibiotik empirik tidak disarankan secara rutin untuk kebanyakan pesakit dengan cirit-birit yang diperoleh masyarakat tanpa sejarah perjalanan. Terapi antibiotik dapat mengurangkan jangka masa cirit-birit dan gejala lain selama beberapa hari tetapi tidak mengubah keseluruhan hasil secara umum dan keputusan harus dipertimbangkan terhadap kemungkinan kesan sampingan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes tertentu, rawatan antibiotik empirik mungkin mempunyai manfaat relatif yang lebih besar, seperti pesakit dengan penyakit yang teruk, ciri-ciri yang menunjukkan adanya jangkitan bakteria invasif (najis berdarah atau mukoid), atau mobiliti bersama yang meningkatkan risiko komplikasi.

Bagi pesakit yang menginginkan terapi simptomatik, agen antimotilitas loperamide boleh digunakan dengan berhati-hati pada pesakit yang demamnya tidak ada atau tahap rendah dan najis tidak berdarah. Bagi pesakit dengan gambaran klinikal yang menunjukkan disentri (demam, najis berdarah atau mukoid), kami mencadangkan mengelakkan agen antimotilitas kecuali antibiotik juga diberikan kerana kebimbangan penyakit yang berpanjangan pada jangkitan seperti itu. Pada pesakit seperti itu, bismut salicylate adalah alternatif.

Cadangan Pemakanan

Makanan berkanji rebus dan bijirin (misalnya, kentang, mi, beras, gandum, dan oat), keropok, pisang, sup, dan sayur rebus dengan garam digalakkan pada pesakit dengan gastroenteritis. Makanan yang tinggi lemak harus dielakkan. Produk tenusu juga harus dielakkan kerana malabsorpsi laktosa sekunder, yang biasa terjadi setelah enteritis berjangkit dan boleh bertahan selama beberapa minggu hingga beberapa bulan. Oleh itu, penghindaran sementara makanan yang mengandungi laktosa adalah wajar.

Category
digestive illnesses, Gut infections

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap