Food Intolerance and Allergies | gutCARE

Intoleransi dan Alahan Makanan

Intoleransi makanan merujuk kepada ketidakupayaan tubuh untuk menyerap zat makanan tertentu, sehingga timbul gejala usus.

Ini berbeza dan mesti dibezakan dengan alergi makanan, yang merupakan reaksi pelepasan histamin, di mana terdapat ruam atau bengkak mata atau kesukaran bernafas, sebagai akibat tindak balas imun segera terhadap makanan seperti kacang.

Tidak ada makanan khusus yang berkaitan dengan intoleransi. Sebaliknya mereka adalah kumpulan gula atau zat. Biasanya ini termasuk FODMAP, yang mana Laktosa , Fruktosa, dan Sukrosa adalah gula yang biasa dikenali. Contoh lain adalah intoleransi terhadap Gluten, yang dikenali sebagai NCGS atau kepekaan gluten bukan seliak.

Apa yang berlaku dalam keadaan tidak bertoleransi ialah tubuh tidak dapat mencerna, atau mengalami kesukaran untuk memproses bahan tersebut, yang mengakibatkan gejala seperti kembung, najis longgar, kekejangan atau peningkatan pengeluaran gas.

Dengan menghilangkan makanan ini dari diet seseorang, gejala akan hilang.

Untuk gluten, setelah penyakit seliak dikecualikan melalui ujian darah atau biopsi usus kecil, maka diagnosis disahkan oleh percubaan diet bebas gluten, dan pesakit harus mengharapkan peningkatan gejala.

Untuk FODMAP, ujian boleh didapati melalui ujian nafas. Di sinilah pesakit diberi makan gula murni yang dimaksudkan, dan nafas dikumpulkan untuk menguji lonjakan pengeluaran gas. Pesakit juga diperhatikan mengalami gejala. Ujian positif akan menunjukkan bahawa pesakit mempunyai intoleransi, dan nasihat diet tepat yang diarahkan dapat diberikan, tanpa memerlukan diet pengecualian yang luas.

Category
digestive health

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap