Flatulence (Flatus) in Singapore | Symptoms & Treatments | gutCARE

Flatulensi

Title:

Description:

Flatulensi

Semasa pencernaan, makanan memasuki usus kecil dari perut, di mana ia dipecah oleh enzim dan akhirnya diserap. Makanan yang tidak diserap kemudian memasuki usus besar, dan bakteria di usus besar memecahnya menjadi sampah. Proses fermentasi bakteria di usus besar menghasilkan gas, yang dilepaskan sebagai gas di dalam perut melalui dubur. Karbohidrat seperti gula mudah di fermentasi, jadi mereka menghasilkan gas yang paling banyak, dan walaupun serat tidak mudah dicerna, ia membantu mengatur pergerakan usus dan menjaga sistem pencernaan tetap sihat. Proses semula jadi ini berlaku setiap hari di antara semua orang, dan orang biasa mengalami perut kembung 8-20 kali sehari.

Gas gastrousus merangkumi karbon dioksida dan gas tidak berbau lain, seperti oksigen, nitrogen dan hidrogen. Malodor berasal dari sebatian sulfur, yang menyumbang <1% gas. Banyak daging dan protein merah mengandungi sulfur dalam jumlah besar, jadi memakan makanan seperti itu boleh menyebabkan gas gastrointestinal lebih berbau. Ini juga mungkin disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti pendarahan usus dalaman dan jangkitan usus.

Angin atau kembung perut adalah fungsi semula jadi tubuh. Apabila terlalu banyak gas perut dan usus dibebaskan dari dubur, perut kembung kadang-kadang berlaku. Penyebab kembung yang paling biasa adalah intoleransi laktosa. Kadang-kadang pesakit mungkin mengalami intoleransi fruktosa atau pertumbuhan bakteria usus yang berlebihan.

Over-flating biasanya dikaitkan dengan:

  • Sembelit, kerana semakin lama serpihan makanan kekal di usus besar, semakin lama masa penapaian.
  • Penyakit sistem pencernaan yang berpotensi mempengaruhi pencernaan dan penyerapan bahan makanan dan menyebabkan penapaian bahan makanan yang berlebihan. Ini termasuk intoleransi laktosa dan penyakit seliak (menyebabkan intoleransi gluten).
  • Makan dan minum terlalu cepat tanpa irama akan menyebabkan lebih banyak gas memasuki usus.
  • Terlalu banyak bakteria dalam usus kecil, yang menghasilkan gas selain gas yang dihasilkan di usus besar
  • Makan makanan bergas atau minum minuman berkarbonat
  • Tekanan atau kegelisahan.

Sekiranya langkah-langkah ini tidak berjaya, sila pergi ke klinik di Singapura untuk berjumpa doktor anda untuk kembung. Terdapat banyak ubat berkesan baru yang dapat membantu memperbaiki gejala kembung.

Pakar kami juga dapat melakukan ujian pernafasan hidrogen-metana untuk mengatasi intoleransi gula dan pertumbuhan bakteria yang berlebihan, yang dapat membantu pesakit menyelesaikan punca gas yang berlebihan. Kemudian cadangkan rawatan yang berkesan. Doktor kami akan menilai gejala, sejarah perubatan dan faktor risiko anda untuk menyempitkan penyebab kembung perut. Selain pemeriksaan fizikal, dia juga dapat melakukan ujian seperti CT scan, endoskopi, ujian darah, dan ujian nafas untuk mengetahui keadaan saluran pencernaan anda.

Category
Services, Symptoms

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap