Fibroscan | gutCARE

Fibroscan

Title:

Description:

Fibroscan

Fibroscan merupakan peningkatan yang besar dalam penilaian kesihatan hati. Ini mengukur kekakuan hati anda dan membantu menganggarkan jumlah parut di hati anda. Fibroscan tidak invasif, cepat dan tidak menyakitkan. Maklumat yang diberikannya berbeza dengan imbasan ultrasound dan memberi penilaian yang lebih lengkap mengenai kesihatan hati anda. Secara sederhana, ultrasound digunakan lebih banyak untuk pemeriksaan barah, sedangkan Fibroscan menilai sama ada anda telah mengalami fibrosis hati atau parut dan adakah anda mungkin perlu memulakan rawatan untuk penyakit hati seperti hepatitis B, C atau penyakit hati berlemak. Hati normal harus mempunyai pengukuran kekakuan hati median rendah (LSM). Semakin tinggi LSM anda, semakin besar kemungkinan anda mengalami fibrosis hati atau sirosis yang teruk.

gutCARE adalah salah satu daripada beberapa pusat di Singapura yang berpengalaman menggunakan probe M dan probe XL untuk menilai pesakit dengan tepat dengan indeks jisim badan yang berbeza.

Adakah langkah – langkah khas diperlukan?

Ini boleh dilakukan sama ada semasa janji temu klinik sebagai pesakit luar atau semasa kemasukan ke hospital pesakit. Fibroscan tidak digalakkan jika memiliki alat yang dapat ditanamkan, seperti alat pacu jantung atau defibrilator atau mempunyai asites (Cairan di dalam perut). Walau bagaimanapun, Fibroscan selamat semasa kehamilan. Sila hubungi doktor atau kakitangan kami jika anda ini berlaku untuk anda.

Apakah yang perlu saya sediakan untuk imbasan ini?

Jangan makan atau minum apa-apa selama dua jam sebelum fibroscan anda. Menghirup air dibenarkan. Sila terus mengambil ubat yang ditetapkan seperti biasa. Anda tidak perlu menanggalkan pakaian anda untuk imbasan ini, tetapi kami perlu mendedahkan bahagian kanan perut anda. Oleh itu, kami menggalakkan wanita elakkan memakai dress pada hari ujian

Apakah akan terjadi semasa imbasan?

Anda akan diminta untuk berbaring di sofa pemeriksaan dan meletakkan lengan kanan di atas kepala anda. Probe akan diletakkan di dinding perut anda dan gelombang getaran akan dipancarkan dari probe dalam denyutan. Sekurang-kurangnya 10 bacaan akan diambil untuk memastikan kita mendapat hasil yang tepat. Bacaan pengukuran kekejangan hati median kemudian dikira oleh Fibroscan. Imbasan memerlukan masa antara 5 hingga 10 minit untuk dijalankan dan anda boleh pulang ke rumah atau bekerja dengan segera.

Bilakah saya boleh dapat hasilnya?

Hasilnya boleh didapat dengan segera tetapi doktor rujukan anda perlu membincangkan hasilnya dengan anda pada temu janji pesakit luar seterusnya dengan mereka. Ingat Fibroscan hanya satu bahagian dari penilaian hati anda dan hasilnya perlu dipertimbangkan dalam konteks situasi klinikal anda.

Category
Specialist Service

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap