ERCP (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography) | gutCARE

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 254

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 267

ERCP (Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography)

Gambaran keseluruhan

ERCP bermaksud Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography. Ini adalah prosedur untuk memeriksa saluran empedu dan saluran pankreas. Saluran ini adalah saluran saliran yang mengalirkan hempedu dan jus pankreas dari hati dan pankreas. Teknik khas diperlukan untuk memasuki saluran tersebut. Setelah saluran dimasuki, pelbagai intervensi diagnostik dan terapeutik dapat dilakukan.

Ia dilakukan oleh ahli gastroenterologi dengan latihan khusus tambahan dalam endoskopi lanjut. Ia dilakukan dengan ubat penenang dan biasanya bersama kehadiran pakar bius semasa prosedur.

Tatacara

Ahli endoskopi melewati sisi khas melalui mulut ke dalam duodenum untuk menggambarkan ampula utama, yang merupakan pintu masuk ke saluran empedu atau pankreas. Instrumen kemudian disalurkan melalui endoskopi ke pembukaan, dan dipandu ke saluran menggunakan sinar-X. Setelah saluran dimasukkan, pelbagai rawatan dapat dilakukan. Ini termasuk:

 • Cholangiogram atau Pancreatogram: Pewarna disuntik ke dalam saluran untuk memvisualisasikan anatomi dan kandungan saluran di bawah sinar-X.
 • Sphincterotomy: Otot di sekitar bukaan dipotong untuk membesarkan bukaan. Ini memudahkan pelbagai rawatan.
 • Penyingkiran batu: Rawatan yang paling biasa di ERCP adalah penyingkiran batu dari saluran empedu yang biasa. Ini dilakukan dengan menggunakan keranjang atau balon. Batu-batu besar mungkin perlu dihancurkan atau dipecahkan menggunakan peralatan khusus sebelum dapat dikeluarkan.
 • Penempatan stent: Stent adalah tiub berongga yang diletakkan di seluruh kawasan di saluran yang menyempit atau tersekat sehingga saluran saliran dipulihkan. Terdapat 2 jenis stent: stent plastik yang lebih kecil dan mudah dipasang dan dikeluarkan, dan stent logam yang lebih besar dan tahan lebih lama.
 • Dilatasi balon: Balon khas boleh digunakan untuk mengembangkan bukaan saluran atau kawasan yang menyempit atau tersumbat. Ini membolehkan kawasan dilebarkan untuk memudahkan rawatan dan saliran.
 • Pensampelan tisu: Kawasan yang tidak normal di saluran boleh diambil sampel menggunakan penyikat atau biopsi forceps di bawah bimbingan sinar-X. Ini dapat membantu mendiagnosis barah.
 • Cholangioscopy: Endoskopi ultra tipis khas boleh disalurkan ke saluran empedu untuk memvisualisasikan bahagian dalam secara langsung, untuk membolehkan pengambilan tisu tepat atau menggunakan laser pada batu yang sangat besar.

Indikasi

ERCP dapat membantu mengelakkan pembedahan saluran empedu dan saluran pankreas. ERCP digunakan untuk keadaan berikut:

 • Penyingkiran batu dari saluran empedu dan saluran pankreas. Ini dapat melegakan jangkitan, penyakit kuning, dan sakit, dan mencegah serangan di masa depan.
 • Memasukkan stent untuk memotong kawasan yang menyempit dan tersekat. Ini biasanya disebabkan oleh tumor, batu, dan parut. Ini dapat melegakan jangkitan, penyakit kuning dan sakit.
 • Mendapatkan sampel tisu dari saluran empedu, yang dapat membuat diagnosis kanser.

Persediaan Untuk ERCP

Anda harus berpuasa sekurang-kurangnya 6 jam sebelum ultrasound endoskopi anda. Puasa yang lebih lama mungkin diperlukan sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa perut anda tidak mengosongkan dengan betul. Anda hanya dibenarkan minum cecair jernih hingga 2 jam sebelum prosedur tetapi susu tidak dibenarkan semasa berpuasa.

Secara amnya, kebanyakkan ubat boleh diteruskan sebelum gastroskopi kecuali ubat diabetes adan pengencer darah. Ubat diabetes dilarangkan semasa berpuasa. Anda harus berbincang dengan doktor anda sama ada ubat pengencer darah perlu dihantikan sebelum prosedur.

Oleh kerana anda akan diberi ubat untuk membuat anda mengantuk, anda tidak boleh memandu, bekerja atau membuat keputusan penting selepas prosedur. Sijil Perubatan akan dikeluarkan sekiranya diperlukan dan anda harus berehat di rumah sepanjang hari.

Sebelum ERCP

Jururawat akan melakukan pemeriksaan akhir, dan membawa anda ke bilik prosedur Pemasangan infus akan dimasukkan Pakar bius akan membuat penilaian akhir.

Semasa ERCP

Semburan tekak akan diberikan untuk mengurangkan ketidakselesaan prosedur.

Anda akan berbaring di sebelah kiri, dengan kaki melengkung dan gigitan plastik akan diletakkan di antara gigi untuk melindungi gigi anda.

Ubat penenang akan diberikan. Selepas anda tertidur, prosedur akan bermula. Anda mungkin tidak akan mengingati sebarang prosedur. Anda akan bernafas sendiri dan dipantau dengan teliti semasa prosedur.
Anda akan bangun secara beransur-ansur setelah prosedur selesai. Semua ubat yang digunakan untuk ubat penenang mempunyai jangka waktu tindakan beberapa minit.

Selepas ERCP

Anda akan dijaga di kawasan pemulihan atau bilik. Jururawat akan memberi anda makanan dan minuman ketika mereka menilai bahawa anda sudah bersedia. You would be admitted for observation for one day after the procedure. Kadang-kadang, anda mungkin mengalami sakit tekak, kembung dan kekejangan. Ini biasanya hilang selepas 24 jam.

Kualiti

ERCP is an advanced endoscopic technique. Minoriti pakar dan ahli endoskopi yang menjalani latihan tambahan setelah pengkhususan untuk melakukan ini dengan betul. Typically, it takes about an additional 2 years of dedicated ERCP training after completing specialist and general endoscopy training in order to perform ERCP competently. There are various levels of difficulty in ERCP. Kebanyakan pakar ERCP bolen menjalankan kes-kes biasa seperti penyingkiran batu dan pemasangan stent. Walaubagamanapun, hanya pakar ERCP teratas berjaya menyelesaikan kes sukar. Ia adalah penting untuk memastikan bahawa doktor yang melakukan ERCP mempunyai tahap kepakaran yang betul untuk mengatasi kesukaran kes tersebut.

ERCp selamat apabila dilakukan oleh doktor yang terlatih dengan betul. Komplikasi dan kegagalan meningkat dengan ketara apabila ERCP dilakukan oleh doktor yang tidak terlatih atau mereka yang mempunyai kes yang tidak mencukupi untuk mengekalkan kemahiran mereka. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa doktor yang melakukan EUS mempunyai kepakaran yang sesuai untuk kes tersebut. Soalan mudah seperti berikut berguna:

 • Institusi awam mana yang secara rasmi anda memperakui untuk melakukan ERCP secara bebas?
 • Berapa banyak kes yang telah anda laksanakan?
 • Berapakah kadar berjaya dan kadar komplikasi anda?
 • Berapakah kadar anda perlu mengulang ERCP?
 • Apa yang akan anda lakukan sekiranya saluran tidak dapat masuk dengan cara normal?
 • Bagaimana anda dapat mengesan komplikasi dan bagaimana anda berjaya mengatasinya sebelum ini?
 • Berapa banyak kes ERCP yang sukar anda lakukan, dan apa contohnya?
Category
Advanced Endoscopy

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap