Small Intestine Enteroscopy | Singapore | Advanced Endoscopy | gutCARE

Endoskopi Usus Halus

Gambaran Keseluruhan

Usus kecil adalah bahagian terpanjang dan terdalam dari saluran pencernaan dan berukuran sekitar 6 meter. Oleh itu, ia tidak dapat dicapai dengan teknik endoskopi yang biasa. Terobosan teknologi baru-baru ini memungkinkan ahli endoskopi untuk memvisualisasikan usus kecil dan melakukan intervensi endoskopi. Terdapat 2 kaedah untuk mengakses usus kecil: Endoskopi Kapsul, dan Enteroskopi Dalam. Doktor harus membincangkan dengan pesakit kaedah mana yang lebih sesuai untuk keadaan klinikal tertentu.

Kapsul Endoskopi

Endoskopi Kapsul menggunakan kamera bersaiz pil dengan sumber cahaya tersendiri untuk menggambarkan usus kecil ketika melaluinya. Kapsul berukuran pil besar, dan mudah ditelan di pejabat doktor. Setelah memasuki sistem pencernaan, ia akan menangkap gambar sistem pencernaan dan menghantarnya secara wayarles ke perakam data yang dipakai oleh pesakit. Pesakit tidak akan merasakan kapsul dan dapat meneruskan aktiviti hariannya. Kapsul tidak akan dicerna atau diserap, dan ia akan dikeluarkan melalui pergerakan usus. Kapsul ini diguna sekali sahaja dan tahan sehingga 16 jam, yang biasanya cukup untuk menggambarkan keseluruhan usus kecil. Data dalam perakam kemudian dimuat turun ke komputer untuk dilihat oleh doktor.

Enteroskopi Dalam

Enteroskopi mendalam adalah teknik yang membolehkan doktor endoskopi dalam ke usus kecil untuk tujuan diagnostik dan terapi. Teknik ini menggunakan alat seperti balon atau spiral overtube untuk membolehkan doktor melalui usus kecil yang panjang dan mudah bergerak. Endoskopi boleh disalurkan melalui mulut (antoscade enteroscopy) untuk mengakses usus kecil atas, atau melalui dubur (retrograde enteroscopy) untuk mengakses usus kecil bawah. Aksesori panjang khusus membolehkan doktor melakukan intervensi endoskopi melalui endoskopi panjang. Ini termasuk biopsi tisu, reseksi polip, ablasi tisu, pelebaran penegangan dan penghapusan benda asing.

Petunjuk

Endoskopi usus halus sering digunakan untuk kes berikut:

 • Penilaian dan pengambilan sampel kawasan yang tidak normal pada usus kecil dikesan pada imbasan lain.
 • Penilaian dan rawatan pendarahan yang disyaki dari usus kecil.
 • Penilaian dan rawatan anemia kekurangan zat besi yang tidak dapat dijelaskan.
 • Penilaian sakit perut yang tidak dapat dijelaskan.
 • Penilaian dan reseksi polip pada pesakit dengan sindrom poliposis.
 • Rawatan ketegangan usus kecil.
 • Pemantauan gangguan usus kecil.

Persediaan

Anda harus berpuasa sekurang-kurangnya 6 jam sebelum enteroskopi usus kecil anda. Puasa yang lebih lama mungkin diperlukan sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa perut anda tidak mengosongkan dengan betul. Anda hanya boleh minum cecair jernih hingga 2 jam sebelum prosedur tetapi susu tidak dibenarkan semasa berpuasa.

Secara amnya, kebanyakan ubat harus dilanjutkan sebelum enteroskopi kecuali ubat diabetes dan pengencer darah. Ubat diabetes harus dihilangkan semasa berpuasa. Anda harus berjumpa dengan doktor anda sekiranya pengencer darah anda perlu dihentikan sebelum prosedur.

Anda memerlukan persiapan usus untuk beberapa peperiksaan. Sila berjumpa dengan doktor anda.

Oleh kerana anda akan diberi ubat untuk membuat anda mengantuk, anda tidak boleh memandu, bekerja atau membuat keputusan penting selepas prosedur. Sijil Perubatan akan dikeluarkan sekiranya diperlukan dan anda harus berehat di rumah sepanjang hari.

Sebelum Enteroskopi

Jururawat akan melakukan pemeriksaan akhir, dan membawa anda ke bilik prosedur. Pemasangan infus akan dimasukkan

Semasa Enteroskopi

Semburan tekak akan diberikan untuk mengurangkan ketidakselesaan prosedur.

Anda akan berbaring di sebelah kiri, dengan kaki melengkung dan gigitan plastik akan diletakkan di antara gigi untuk melindungi gigi anda.

Ubat penenang akan diberikan. Selepas anda tertidur, prosedur akan bermula. Anda mungkin tidak akan mengingati sebarang prosedur. Anda akan bernafas sendiri dan dipantau dengan teliti semasa prosedur.

Anda akan bangun secara beransur-ansur setelah prosedur selesai. Semua ubat yang digunakan untuk ubat penenang mempunyai jangka waktu tindakan beberapa minit.

Selepas Enteroskopi

Anda akan dijaga di kawasan pemulihan atau bilik. Jururawat akan memberi anda makanan dan minuman ketika mereka menilai bahawa anda sudah bersedia. Anda harus mengatur agar ahli keluarga mengambil arahan dan membawa anda pulang. Anda hanya boleh menyambung kerja dan memandu pada hari berikutnya.

Kadang-kadang, anda mungkin mengalami sakit tekak, kembung dan kekejangan. Ini biasanya hilang selepas 24 jam.

Kualiti

Endoskopi usus kecil adalah teknik endoskopi maju. Latihan tambahan selepas pengkhususan diperlukan untuk melakukan endoskopi kapsul dan enteroskopi dalam dengan betul. Khususnya, enteroskopi dalam memerlukan masa latihan yang diawasi dan pendedahan kes yang mencukupi kerana teknik ini agak berbeza dengan endoskopi umum dan jauh lebih sukar untuk dilakukan. Apabila dilakukan dengan betul, enteroskopi dalam adalah selamat seperti endoskopi umum. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa doktor yang menjalankan prosedur mempunyai kepakaran yang sesuai untuk kes tersebut. Doktor harus mengalu-alukan soalan mengenai latihan, tauliah, dan pengalaman mereka. Soalan mudah seperti berikut berguna:

 • Institusi awam mana yang secara rasmi anda diperakui melakukan endoskopi usus kecil secara bebas?
 • Berapa banyak kes yang telah anda laksanakan?
 • Berapakah jumlah keseluruhan penyelesaian usus kecil anda?
 • Bagaimana anda dapat mengesan komplikasi dan bagaimana anda berjaya mengatasinya sebelum ini?
 • Apakah jenis rawatan enteroskopi mendalam yang telah anda lakukan?
Category
Advanced Endoscopy, Services

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap