Endoskopi Ultrasound (EUS) | gutCARE

Endoskopi Ultrasound (EUS)

Gambaran Keseluruhan

EUS bermaksud Ultrasound Endoskopi. Ini adalah teknik endoskopi yang menggabungkan endoskopi dan ultrasound. Ini membolehkan ahli endoskopi memeriksa dinding saluran pencernaan, serta organ yang berdekatan termasuk pankreas, saluran empedu, hati dan hempedu.

Tatacara

Ahli endoskopi melewati echoendoscope melalui mulut ke saluran pencernaan ke kawasan yang akan diperiksa. Echoendoscope mempunyai pengesan ultrasound miniatur yang membolehkan doktor menggunakan gelombang bunyi untuk membuat gambar visual dinding saluran pencernaan dan organ-organ yang berdekatan. Memandangkan jarak pengesan ultrasound di usus terhadap struktur ini, EUS adalah kaedah paling tepat untuk memeriksa struktur ini. EUS juga dapat digunakan untuk melakukan pengambilan sampel dan perawatan seperti berikut:

 

 • Aspirasi jarum halus (FNA): Jarum disalurkan di bawah bimbingan EUS ke kawasan yang berkenaan untuk mendapatkan sel untuk dianalisis. EUS membantu mengelakkan saluran darah dan struktur penting yang lain, dan memungkinkan pengambilan sampel sel yang tepat dan selamat dari kawasan yang berkenaan. FNA juga boleh digunakan untuk mengeluarkan cecair dari kista

 

 • Biopsi jarum halus (FNB): Sama seperti FNA, teknik ini membolehkan doktor mendapatkan sampel tisu besar yang disebut biopsi teras untuk mendapatkan tisu untuk dianalisis. Ini diperlukan apabila analisis sel sahaja tidak diagnostik, dan seni bina tisu diperlukan untuk diagnosis.

 

 • Rawatan sumbu celiac: EUS dapat memvisualisasikan paksi seliak dengan tepat, dan membenarkan suntikan ubat yang tepat untuk mengawal kesakitan yang dimediasi oleh kumpulan saraf penting ini.

 

 • Rawatan barah: EUS boleh digunakan untuk meletakkan penanda (fiducial) ke dalam barah untuk membolehkan radioterapi yang tepat dan selamat (stereotaktik). EUS juga dapat digunakan untuk menyuntik ubat atau alkohol secara tepat ke dalam barah untuk rawatan

 

 • Penempatan stent logam: EUS boleh digunakan untuk meletakkan stent khas yang bergabung bersama 2 ruang. Ini sering dilakukan untuk rawatan pseudocyst pankreas, tetapi juga dapat dilakukan untuk mengalirkan saluran empedu melalui perut atau duodenum.

 

Indikasi

 

EUS sering digunakan untuk kes berikut:

 

 • Penilaian dan pengambilan sampel jisim submucosal di saluran pencernaan. Ini adalah jisim yang dikesan pada endoskopi umum, tetapi terletak di lapisan dinding usus yang lebih dalam sehingga biopsi normal tidak dapat memperoleh sampel tisu untuk dianalisis.

 

 • Penilaian saluran empedu untuk batu, untuk menentukan sama ada ERCP diperlukan. EUS adalah satu-satunya modaliti yang dapat mengesan batu yang sangat kecil dengan tepat.

 

 • Penilaian dan pengambilan sampel sista dan jisim pada organ bersebelahan seperti pankreas dan nodus limfa.

 

 • Penilaian pankreas seperti pankreatitis kronik apabila ujian radiologi lain tidak dapat disimpulkan.

 

 • Tahap barah pencernaan, termasuk pankreas, saluran empedu, perut, esofagus dan kanser rektum. Ini membolehkan doktor membuat keputusan yang lebih baik mengenai pembedahan, kemoterapi dan radioterapi.

 

 • Rawatan plexus celiac seperti blok saraf untuk menghentikan kesakitan dari bahagian atas perut. Ini terutama adalah kesakitan kerana barah pankreas dan pankreatitis kronik.

 

 • Saliran koleksi cecair pankreas, dan rawatan endoskopi pankreatitis akut yang teruk.

 

Persediaan EUS

Anda harus berpuasa sekurang-kurangnya 6 jam sebelum ultrasound endoskopi anda. Puasa yang lebih lama mungkin diperlukan sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa perut anda tidak mengosongkan dengan betul. Anda hanya dibenarkan minum cecair jernih hingga 2 jam sebelum prosedur tetapi susu tidak dibenarkan semasa berpuasa.

Secara amnya, kebanyakkan ubat boleh diteruskan sebelum gastroskopi kecuali ubat diabetes adan pengencer darah. Ubat diabetes dilarangkan semasa berpuasa. Anda harus berbincang dengan doktor anda sama ada ubat pengencer darah perlu dihantikan sebelum prosedur.

Oleh kerana anda akan diberi ubat untuk membuat anda mengantuk, anda tidak boleh memandu, bekerja atau membuat keputusan penting selepas prosedur. Sijil Perubatan akan dikeluarkan sekiranya diperlukan dan anda harus berehat di rumah sepanjang hari.

Sebelum EUS

Jururawat akan melakukan pemeriksaan akhir, dan membawa anda ke bilik prosedur. Pemasangan infus akan dimasukkan.

Semasa EUS

Semburan tekak akan diberikan untuk mengurangkan ketidakselesaan prosedur.

Anda akan berbaring di sebelah kiri, dengan kaki melengkung dan gigitan plastik akan diletakkan di antara gigi untuk melindungi gigi anda.

Ubat penenang akan diberikan. Selepas anda tertidur, prosedur akan bermula. Anda mungkin tidak akan mengingati sebarang prosedur. Anda akan bernafas sendiri dan dipantau dengan teliti semasa prosedur.

Anda akan bangun secara beransur-ansur setelah prosedur selesai. Semua ubat yang digunakan untuk ubat penenang mempunyai jangka waktu tindakan beberapa minit.

Selepas EUS

Anda akan dijaga di kawasan pemulihan atau bilik. Jururawat akan memberi anda makanan dan minuman ketika mereka menilai bahawa anda sudah bersedia. Anda harus mengatur agar ahli keluarga mengambil arahan dan membawa anda pulang. Anda hanya boleh menyambung kerja dan memandu pada hari berikutnya.

Kadang-kadang, anda mungkin mengalami sakit tekak, kembung dan kekejangan. Ini biasanya hilang selepas 24 jam.

Kualiti

EUS adalah teknik endoskopi yang maju. Minoriti pakar dan ahli endoskopi yang menjalani latihan tambahan setelah pengkhususan untuk melakukan ini dengan betul. TBiasanya, memerlukan latihan EUS khusus 1-2 tahun setelah menyelesaikan latihan endoskopi pakar dan umum untuk melaksanakan EUS dengan cekap. Terdapat pelbagai tahap kesukaran dalam EUS. Kebanyakan pakar EUS dapat melakukan kes rutin seperti penilaian diagnostik sederhana dan FNA. Walau bagaimanapun, hanya pakar EUS yang teratas berjaya menyelesaikan kes sukar. Ia adalah penting untuk memastikan bahawa doktor yang melakukan EUS mempunyai tahap kepakaran yang betul untuk mengatasi kesukaran kes tersebut.

 

EUS selamat apabila dilakukan oleh doktor yang terlatih dengan betul. Risiko EUS diagnostik setara dengan gastroskopi. Komplikasi dan kegagalan meningkat dengan ketara apabila EUS dilakukan oleh doktor yang tidak terlatih atau mereka yang tidak mempunyai kes yang mencukupi untuk mengekalkan kemahiran mereka. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa doktor yang melakukan EUS mempunyai kepakaran yang sesuai untuk kes tersebut. Doktor harus mengalu-alukan soalan mengenai latihan, tauliah dan pengalaman mereka. Soalan mudah seperti berikut berguna:

 

 • Institusi awam mana yang secara rasmi anda memperakui untuk melakukan EUS secara bebas?
 • Berapa banyak kes yang telah anda laksanakan?
 • Berapakah hasil FNA anda (atau kadar diagnosis yang berjaya)?
 • Berapakah kadar komplikasi anda?
 • Bagaimana anda dapat mengesan komplikasi dan bagaimana anda berjaya mengatasinya sebelum ini?
 • Berapa banyak kes EUS yang sukar anda lakukan, dan apa contohnya?
Category
Advanced Endoscopy

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap