Image Enhanced Endoscopy (IEE) | Singapore | Gastroenterology | gutCARE

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 254

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 267

Endoskopi Dipertingkatkan Imej

Gambaran keseluruhan

Image Enhanced Endoscopy (IEE) merangkumi pelbagai teknik yang membolehkan ahli endoskopi membezakan tisu normal daripada tisu yang tidak normal. Ini membolehkan pengesanan awal kawasan barah dan prabarah untuk memudahkan rawatan. IEE menyoroti struktur mikro dan ciri mikrovaskular mukosa atau lapisan usus dalaman untuk membolehkan pengesanan dan persempadanan kawasan barah dan prakanker dengan tepat. Secara amnya, terdapat dua jenis IEE: IEE berdasarkan pewarna atau Chromoendoscopy, dan peralatan berdasarkan IEE atau Chromoendoscopy Digital.

Chromoendoscopy

IEE berasaskan pewarna juga dikenali sebagai Chromoendoscopy. Ini memerlukan penggunaan pelbagai pewarna untuk mengenal pasti tisu yang tidak normal. Pewarna ini tidak berbahaya bagi tubuh manusia dan disembur ke kawasan yang perlu memberi perhatian semasa endoskopi. Pewarna meningkatkan visualisasi struktur mikro dan corak saluran darah di kawasan yang perlu diberi perhatian. Tujuan utamanya adalah untuk menggambarkan batas-batas kawasan barah dan prabarah secara jelas dan untuk memudahkan biopsi. Jenis pewarna yang digunakan bergantung pada lokasi dan jenis sel yang dicari oleh ahli endoskopi. Pewarna dikelaskan mengikut mekanisme tindakannya menjadi pewarna penyerap, kontras dan reaktif.

Chromoendoscopy telah terbukti dalam beberapa kajian untuk memberikan pengesanan tisu prakanker atau barah yang lebih baik berbanding dengan endoskopi konvensional, terutama pada kumpulan yang berisiko.

Chromoendoscopy Digital

IEE Berasaskan Peralatan juga dikenali sebagai Chromoendoscopy Digital. Ini adalah teknologi push button di mana pengimejan maju dimasukkan ke dalam sistem endoskopi menggunakan penapis cahaya khas atau algoritma untuk meningkatkan ciri permukaan atau ciri mikro-vaskular. Ini menghilangkan keperluan untuk pewarna yang lebih memakan masa dan hanya dapat digunakan satu demi satu.

Mungkin IEE berasaskan peralatan yang paling mantap disebut Narrow Band Imaging (NBI). NBI menerangi tisu pada panjang gelombang tertentu yang meningkatkan pembuluh darah yang mendasari untuk kontras antara salur darah dan mukosa sekitarnya. Ini membolehkan ‘biopsi optik’, di mana diagnosis dapat dibuat melalui penilaian visual, tanpa memerlukan biopsi tisu. Ini membantu menentukan polip atau kawasan mana yang perlu dikeluarkan atau boleh ditinggalkan dengan selamat. Ia juga membolehkan margin pertumbuhan yang tidak normal dapat dilihat dengan lebih baik dan dapat mengenal pasti kawasan terbaik untuk biopsi tisu jika diperlukan.

Kualiti

Teknik IEE membolehkan pengesanan barah awal dan kawasan pra-barah yang akan terlepas oleh endoskopi rutin. IEE dapat dimasukkan ke dalam endoskopi rutin untuk memberikan pemeriksaan endoskopi yang lebih teliti dan terperinci. Ini memudahkan penilaian dan pencegahan risiko barah bagi setiap pesakit yang menjalani endoskopi.

Aplikasi IEE yang tepat memerlukan doktor menjalani kursus khas di IEE setelah menjalani latihan endoskopi am. Doktor juga diminta untuk melakukan banyak kes membandingkan diagnosis ‘biopsi optik’ dengan diagnosis biopsi tisu oleh ahli patologi untuk memastikan ketepatan dan konsistensi. Doktor harus mengalu-alukan soalan mengenai latihan, tauliah, dan pengalaman mereka. Doktor juga harus dapat membincangkan pelbagai jenis IEE, dan pelbagai senario untuk menerapkan teknik IEE tertentu.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap