Diarrhoea Treatments In Singapore | persistent diarrhoea, Costs & More | gutCARE

Cirit-birit

Title:

Description:

Cirit-birit

Cirit-birit ditakrifkan sebagai najis jarang atau berair, dan kekerapan najis melebihi 3 kali sehari. Ini adalah salah satu keadaan yang paling biasa bagi pengamal am di Singapura. Terdapat dua jenis cirit-birit: akut dan kronik, yang boleh sangat berbeza dari segi penyelidikan dan pengurusannya. Cirit-birit akut lebih biasa daripada cirit-birit kronik, yang mempengaruhi 15% hingga 25% populasi setiap tahun, sementara yang terakhir adalah 5%.

Walaupun cirit-birit akut selalunya disebabkan oleh penyakit bawaan makanan dan jangkitan bakteria, terdapat banyak penyebab cirit-birit kronik termasuk sindrom iritasi usus (IBS) dan intoleransi makanan. Keadaan kesihatan asas yang serius juga boleh menjadi penyebabnya seperti penyakit tiroid, kanser pencernaan, pankreatitis kronik dan penyakit radang usus.

Diagnosis Cirit-birit Akut VS Kronik

Langkah pertama adalah untuk menentukan sama ada pesakit mengalami cirit-birit akut (selama 2 minggu atau lebih awal) atau kronik atau berterusan (selama lebih dari 4 minggu).

Dalam cirit-birit akut, keadaan pesakit, demam tinja dan darah, dan sejarah perjalanan harus diperiksa. Sekiranya tidak ada penyelidikan, doktor boleh memulakan rawatan cirit-birit berdasarkan sejarah klinikal. Pertimbangkan untuk menilai mikroba najis untuk menangani pelbagai keadaan cirit-birit akut, seperti cirit-birit berair yang berpanjangan yang berlangsung lebih dari seminggu, dan kemudian rawatan antibiotik.

Dalam cirit-birit kronik, penting untuk membezakan antara cirit-birit berfungsi dan cirit-birit organik. Sebilangan besar cirit-birit kronik memerlukan rujukan oleh pakar untuk penyelidikan lebih lanjut, termasuk kajian endoskopi dan pencitraan, terutamanya cirit-birit dengan sejarah keluarga kanser sistem pencernaan, cirit-birit yang mempengaruhi kualiti hidup, dan bahkan cirit-birit yang berlaku ketika tidur , Najis berminyak atau pucat, ada darah di dalam najis dan darah di dalam darah. najis.

Sebilangan besar kes cirit-birit kronik harus dirujuk kepada ahli gastroenterologi untuk menentukan keadaan asas untuk rawatan lebih lanjut, kecuali untuk kes yang terdedah kepada gaya hidup dan tabiat pemakanan, seperti diet FODMAP rendah dan diet gluten terhad, dan suplemen serat , Ejen probiotik dan antimikroba. -Ubat cirit-birit. Dalam kebanyakan kes, sebanyak 70% pesakit yang pada awalnya didiagnosis dengan cirit-birit berfungsi melaporkan bahawa ubat-ubatan asasnya tidak dapat mengawal gejala cirit-birit mereka dengan secukupnya. Dalam kes ini, sukar untuk membezakan cirit-birit fungsional daripada penyebab organik yang lebih serius.

Tujuan utama mengurangkan gejala cirit-birit akut adalah untuk mengelakkan dehidrasi dan gangguan elektrolit. Untuk mengoptimumkan pengambilan cecair dan garam, pesakit disarankan untuk mengambil cukup air, minuman sukan, jus buah, biskut masin, dan juga garam rehidrasi oral dalam keadaan sederhana hingga teruk. Doktor keluarga juga boleh menyediakan tablet arang dan probiotik kerana antibiotik hanya untuk cirit-birit yang teruk seperti disentri, cirit-birit, demam dan cirit-birit yang berkaitan dengan perjalanan.

Rawatan

Sekiranya anda mengalami cirit-birit kronik dan langkah-langkah mudah di atas tidak dapat mengawal gejala, sila hubungi pakar gutCARE di Singapura. Pasukan doktor kami yang berpengalaman akan bekerjasama dengan anda untuk menentukan punca gejala dan melegakan penyakit anda. Beberapa penyelidikan kami mengenai cirit-birit kronik termasuk: Ujian Nafas Hidrogen Metana, Biopsi Kolonoskopi dan Kolonoskopi, Pencitraan Pankreas, Pemeriksaan Fecal, dan Ujian Darah.

Selain ubat preskripsi atau ubat bebas, gejala cirit-birit juga dapat dikawal dengan menambahkan cairan tubuh untuk mengelakkan dehidrasi, mengurangkan pengambilan makanan tertentu agar tidak memburukkan lagi cirit-birit dan makan makanan rendah serat.

Di gutCARE, kami dapat membantu anda. Anda juga boleh menghubungi mana-mana kakitangan kami yang ramah dan bertanya bagaimana klinik kami dapat memberikan bantuan dan kos yang berkaitan.

Category
Services, Symptoms

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap