Buang Air Besar Berdarah

Title:

Description:

Buang Air Besar Berdarah

Pendarahan dalam rektum, atau darah dalam tinja, merujuk kepada darah yang keluar dari dubur. Sebilangan kes hanya akan berlumuran darah pada kertas tandas semasa mengelap. Ia sungguh menyedihkan apabila melihat keseluruhan mangkuk tandas ditutup dengan darah segar untuk kes-kes yang lebih teruk. Beberapa pendarahan berlaku tanpa disertai dengan najis, pada masa lain darah dicampur dengan najis. Kebanyakkan pendarahan berlaku tidak mengancam nyawa tetapi ia menyebabkan darah rendah dan pening sekiranya ia menjadi teruk.

Warna darah mungkin menunjukkan di mana pendarahan berlaku. Darah segar cenderung berasal dari kawasan yang lebih dekat ke dubur. Pendarahan dari bahagian dalam usus besar akan kelihatan lebih gelap. Pendarahan yang timbul dari perut akan menyebabkan najis berwarna hitam sepenuhnya. Ia kelihatan seperti tar dan mempunyai bau amis yang khas.

Kadang-kadang jumlah darah dalam tinja terlalu sedikit sehingga tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Ujian najis boleh menunjukkan kehadiran darah dalam kes-kes ini. Di Singapura, kit untuk menguji darah dalam tinja diedarkan secara percuma untuk warga Singapura dari organisasi seperti Singapore Cancer Society.

Penyebab Darah Di Stool

Penyebab darah yang paling biasa dalam tinja adalah buasir. Ia berpunca dari pembengkakan saluran darah di dekat dubur. Mungkin terdapat sekat di dubur. Darah cenderung merah terang. Jumlah pendarahan berbeza-beza. Gejala buasir lain termasuk gatal, sakit dan lendir.

Sekiranya pendarahan dikaitkan dengan sakit dubur yang teruk, penyebab yang paling mungkin adalah fisur dubur. Selalunya terjadi setelah keluarnya najis yang sangat keras, dan terasa seperti “melewati dubur” dengan pisau.

Kanser usus juga boleh menyebabkan pendarahan. Kadang kala, darah dalam najis mungkin satu-satunya gejala barah usus besar. Gejala lain dari barah usus besar berlaku pada peringkat berikutnya adalah: sakit perut, perubahan tabiat usus, penurunan berat badan dan sesak nafas (dari kekurangan darah).

Polip usus besar mungkin merupakan penyebab barah itu sendiri. Selalunya ia tidak menimbulkan gejala tetapi kadang-kadang boleh menyebabkan pendarahan.

Darah dalam tinja juga boleh berlaku dengan keradangan usus besar. Ini boleh berlaku apabila seseorang mendapat jangkitan bakteria yang teruk yang menyebabkan cirit-birit dengan darah dan demam, yang sering disebut disentri. Keadaan lain yang berlaku dengan cirit-birit dengan darah dan demam adalah penyakit radang usus.

Penilaian Darah Di Stool

Anda harus mengunjungi klinik sekiranya terdapat darah di dalam najis anda. Doktor akan menentukan risiko anda mempunyai penyebab yang lebih serius selain tumpukan setelah bercakap dengan anda dan melakukan pemeriksaan rektum. Sekiranya dia merasakan pendarahan anda bukan dari tumpukan sederhana, dia akan merujuk anda untuk berjumpa dengan ahli gastroenterologi, pakar yang membantu menangani gejala usus. Anda tidak harus mengabaikan darah di dalam najis anda.

Ahli gastroenterologi mungkin akan melakukan kolonoskopi untuk mengetahui punca sebenar pendarahan.

Sekiranya najis anda mempunyai darah semasa ujian najis, anda mungkin juga memerlukan kolonoskopi.

Kos Kolonoskopi

Sebilangan besar kos kolonoskopi dilindungi dengan Medisave di Singapura. Ini juga dilindungi sepenuhnya dalam kebanyakan kes insurans kesihatan swasta dan insurans kesihatan syarikat.

Rawatan Dan Pengurusan

Rawatan darah dalam najis bergantung kepada penyebabnya.

Pendarahan dari buasir sering membatasi diri. Ia juga sering memberi tindak balas kepada ubat-ubatan sederhana yang tersedia dari doktor keluarga. Mandi air hangat kadang-kadang boleh membantu keadaan ini. Kadang-kadang ligasi buasir boleh dilakukan untuk mengubatinya. Kes yang lebih teruk mungkin memerlukan pembedahan.

Pendarahan dari dubur melibatkan ubat yang digunakan pada dubur. Melembutkan najis sering membantu.

Pendarahan dari sebab yang lebih serius akan memerlukan rawatan yang betul terhadap punca.

Contact Us:

  Your Name

  Your Email

  Your Mobile Number

  Preferred Clinic (Optional)

  Preferred Date (Optional)

  Preferred Time (Optional)

  How can we help you?

  Category
  Services, Symptoms

  Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

  All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap