Foreign Body in the Digestive Tract | gutCARE

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 254

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/wwwgutcarecom/public_html/wp-content/themes/medicare/single-portfolio.php on line 267

Benda Asing Dalam Saluran Penghadaman

Penelanan benda asing sering terjadi, sebagian besar terjadi pada anak-anak. Untungnya, sebagian besar benda asing yang tertelan (80% hingga 90%) kemungkinan akan lewat secara spontan. Walau bagaimanapun, dalam kira-kira 10% hingga 20% kes, penyingkiran endoskopik mungkin diperlukan, dengan 1% atau kurang memerlukan pembedahan untuk mengekstrak benda asing atau untuk merawat.

Pada orang dewasa, impaksi bolus makanan esofagus jauh lebih umum. Pengambilan makanan asing bagi orang dewasa, baik disengajakan atau tidak disengajakan, berlaku lebih kerap berbanding populasi warga tua; terutama pada mereka yang mempunyai gangguan psikiatri, kelewatan perkembangan dan mabuk alkohol. Beberapa objek merangkumi:

⠂Objek tumpul / Bulat – butang duit syiling, bateri mainan dan magnet

⠂Objek runcing/ Tajam – jarum, pencungkil gigi, tulang, pin keselamatan dan kepingan kaca

⠂Objek tajam / tidak teratur – gigi palsu dan pisau cukur

⠂Objek lembut – tali dan kabel

⠂Objek keras – berus gigi, alat makan, pemutar skru, pen dan pensel

⠂Bolus makanan

⠂Objek lain – termasuk bungkusan ubat haram

Penilaian Diagnostik

Ahli gastroenterologi anda akan mengambil latar belakang menyeluruh mengenai apa yang berlaku dan gejala anda. Mereka juga akan melakukan pemeriksaan fizikal untuk menilai tanda-tanda komplikasi.

Penilaian radiologi secara amnya tidak diperlukan untuk pesakit dengan pengurangan bolus makanan tanpa tulang tanpa komplikasi. Walau bagaimanapun, ahli gastroenterologi anda mungkin memerintahkan sinar-X biasa untuk mendapatkan kejelasan yang lebih besar mengenai lokasi, ukuran, konfigurasi, dan jumlah benda asing yang tertelan, jika objek radiopaque disyaki atau jenis objek yang ditelan tidak pasti. Imbasan tomografi terkomputer (CT) boleh dipesan jika ahli gastroenterologi anda mengesyaki berlubang saluran gastrousus anda atau komplikasi lain yang mungkin memerlukan pembedahan.

Kaedah pemerhatian konservatif yang memungkinkan pemerhatian dekat tanpa endoskopi diperlukan jika pesakit mengambil objek tumpul dan kecil tanpa gejala (kecuali bateri dan magnet) mungkin.

Badan Asing Di Esofagus

Endoskopi gastrointestinal bahagian atas terapi yang muncul dalam masa 2 hingga 6 jam diperlukan untuk badan asing yang menyebabkan penyumbatan esofagus lengkap, dan objek tajam dan bateri yang tersimpan di dalam esofagus. Endoskopi gastrointestinal atas terapeutik yang mendesak (dalam 24 jam) juga diperlukan untuk badan asing esofagus lain tanpa penyumbatan lengkap.

Ahli gastroenterologi anda boleh menguruskan pengurangan bolus makanan di kerongkongan dengan menolak bolus ke perut dengan lembut. Namun, sekiranya prosedur ini tidak berjaya, pengambilan adalah alternatif.

Sekiranya berlaku pengurangan bolus makanan, ahli gastroenterologi anda mungkin perlu menilai lebih lanjut mengenai sebarang kemungkinan penyakit yang mendasari, termasuk mengambil biopsi lapisan oesofagus untuk penilaian histologi, selain endoskopi terapeutik.

Badan Asing Dalam Perut

Ahli gastroenterologi anda mungkin mencadangkan endoskopi gastrointestinal atas yang mendesak (dalam masa 24 jam) untuk badan asing di dalam perut seperti benda tajam, magnet, bateri atau objek besar yang boleh menyebabkan halangan.

Sekiranya terdapat risiko tinggi aspirasi benda asing ke dalam paru-paru, intubasi endotrakeal mungkin diperlukan.

Sekiranya anda mengetahui bahawa anda atau seseorang yang anda kenal telah menelan benda asing atau mengalami penyumbatan bolus makanan, hubungi kami di gutCARE di Singapura. Ahli gastroenterologi kami akan dapat menilai gejala anda dan memberi nasihat mengenai pengurusan selanjutnya.

Category
digestive illnesses

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap