Bakteria usus dan Probiotik | gutCARE

Bakteria usus dan Probiotik

Tubuh manusia dijajah oleh seluruh kumpulan organisma mikroskopik kecil yang dikenali sebagai mikrob. Ini terdiri daripada bakteria, jamur, dan virus, dan walaupun mereka sering dikaitkan dengan penyakit dan penyakit, ia diperlukan untuk fungsi tubuh manusia.

Secara kolektif dikenali sebagai mikroflora manusia, sebahagian besarnya terletak di usus manusia. Bermula dengan sebilangan kecil di perut yang berasid dan tidak ramah, meningkat menjadi koloni yang ketara di usus besar. Biasanya, ada keseimbangan yang baik dan tubuh secara semula jadi memeriksa populasi, tetapi apabila ini terganggu, penyakit dapat terjadi. Penyakit yang dikaitkan dengan gangguan pada mikrobioma usus termasuk Sindrom usus yang mudah tersinggung dan pertumbuhan bakteria usus kecil. Penyelidikan juga menunjukkan hubungan dengan Penyakit Usus Peradangan dan juga gangguan mood dan otak.

Oleh itu, mengekalkan mikroflora yang sihat adalah penting. Di kebanyakan kita, ini berlaku secara automatik melalui homeostasis usus atau peraturan. Tetapi kadang-kadang setelah gangguan besar, seperti selepas antibiotik atau episod gastroenteritis yang teruk, membantu menambah mikroflora menggunakan Probiotik dan mendorong pertumbuhan pepijat yang baik menggunakan Prebiotik dan Synbiotics dapat membantu.

Category
digestive health

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap