Anemia Kekurangan Zat Besi | gutCARE

Anemia Kekurangan Zat Besi

Anemia ringan mungkin tidak mempunyai gejala. Pesakit dengan anemia yang lebih teruk akan mengalami keletihan, pening, dan sesak nafas. Sekiranya orang itu mempunyai penyakit jantung yang mendasari, anemia boleh menyebabkan sakit dada.

Diagnosis anemia kekurangan zat besi bergantung pada beberapa ujian darah seperti jumlah darah penuh (juga dikenali sebagai jumlah darah lengkap), ferritin, zat besi, dan TIBC (jumlah kapasiti pengikatan zat besi).

Anemia kekurangan zat besi boleh disebabkan oleh kehilangan darah yang berterusan dari saluran pencernaan. Doktor sering perlu melakukan gastroskopi dan kolonoskopi untuk mengecualikan penyakit serius seperti barah perut atau usus besar. Sering kali, pesakit mungkin tidak mempunyai gejala sama sekali. Kehilangan darah yang berterusan mungkin atau tidak dapat dilihat sebagai darah di dalam najis.

Anemia kekurangan zat besi kadang-kadang disebabkan oleh kehilangan darah dari haid yang kerap dan berat. Malnutrisi dan jangkitan parasit juga dapat menyebabkan anemia kekurangan zat besi di negara-negara berkembang.

Kadang-kadang, pendarahan mungkin dari usus kecil. Ini memerlukan ujian khusus seperti endoskopi kapsul video dan enteroskopi usus kecil untuk dinilai.

Category
digestive illnesses

Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap