Dr Shim Hang Hock

Dr Shim Hang Hock


Kemahiran Pakar: Peradangan Usus, Pemeriksaan Kanser Pencernaan

Dr Shim Hang Hock adalah doktor gastroenterogi di Hospital Parkway East, Singapura. Beliau mempunyai minat khusus terhadap bidang subspesialis dalam penyakit radang usus (kolitis ulseratif dan penyakit Crohn) dan pemeriksaan kanser pencernaan.

Dr Shim secara amnya mengamalkan gastroenterologi klinikal dan hepatologi am di Hospital Besar Singapura (SGH) di mana beliau juga berkhidmat sebagai Pengarah Pusat Penyakit Usus Penyakit Radang dan kini beliau juga sebagai pakar peruding. Dr Shim juga seorang pendidik tegar. Oleh itu, beliau dilantik sebagai penolong profesor tambahan di Sekolah Perubatan Duke-NUS.

Beliau mendapat ijazah sarjana muda dalam bidang perubatan dari University of Southampton di United Kingdom pada tahun 2007 dan diiktiraf oleh ahli gastroenterologi pada tahun 2015. Pada tahun 2016, beliau dianugerahkan biasiswa oleh Kementerian Kesihatan di Singapura untuk Program Pembangunan Tenaga Manusia Perubatan untuk menerima persahabatan lanjutan di bawah bimbingan ini. Penyelidikan oleh Remo Panaccione dan Profesor Cynthia Seow di Calgary, Kanada, merupakan salah satu unit penyakit usus radang terbesar di dunia.

Dr Shim telah menerbitkan banyak artikel yang dikaji semula dan bab buku dalam jurnal perubatan berimpak tinggi. Beliau juga dijemput sebagai pengulas rakan sebaya untuk jurnal perubatan, dan terlibat rapat dalam pelbagai ujian klinikal. Ini mencerminkan kepakaran klinikalnya dalam bidang penyakit radang usus (IBD), terutama dalam menangani penyakit yang kompleks, penggunaan terapi baru dan pesakit dengan kehamilan IBD.

Dr. Shim adalah ahli Lembaga Penasihat Perubatan dan selalu dijemput untuk berkhidmat sebagai guru / penceramah di persidangan perubatan tempatan dan serantau. Beliau adalah ahli penting dalam perkhidmatan endoskopi usus kecil dan juga menyumbang kepada perkhidmatan pemeriksaan kanser kolorektal semasa tempohnya di SGH.

Beliau yakin bahawa penjagaan secara keseluruhan, beliau juga disukai oleh pesakitnya, dan telah menerima pelbagai anugerah berkaitan perkhidmatan untuk penjagaan khusus dan perkhidmatan yang cemerlang.GET IN TOUCH

Berunding Dengan Dr Shim Hang Hock


CALL US

+65 9783 0015


    Muat Naik Fail:    Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

    All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap