Dr Reuben Wong | gutCARE

Dr Reuben Wong


Kemahiran Pakar: Motif Gut, GI Fungsi Gangguan, Gut Microbiome

Dr. Wong Reuben Wong adalah pakar gastroenterologi, berlatih di Hospital Gleneagles, Hospital Mount Elizabeth Novena dan Hospital East Parkway di Singapura. Kepakaran klinikal beliau termasuk rawatan refluks dan gangguan menelan, sindrom usus yang mudah terserang (IBS), mikrob usus, sembelit kronik dan cirit-birit.

Dr. Wong menerima ijazah sarjana muda dalam bidang perubatan dan ijazah sarjana muda dalam pembedahan dari Universiti Nasional Singapura pada tahun 1998 dan menjadi ahli Royal College of Physicians of Edinburgh pada tahun 2004. Kemudian, beliau juga menjadi penyelidik di Singapore Academy of Medical Sciences, Royal Medical College of Edinburgh, United Kingdom.

Dr. Wong menerima Biasiswa HMDP dari Kementerian Kesihatan Singapura pada tahun 2008 untuk pergi ke University of North Carolina di Chapel Hill untuk latihan profesional. Di Pusat Pengendalian Gastrointestinal dan Disksiaian Universiti, beliau menerima latihan pengurusan dalam gangguan pencernaan fungsional, motilitas oesophageal dan manometri anorektal (untuk menilai pesakit sembelit atau inkontinensia tinja.) di bawah bimbingan Dr. Douglas Drosman dan William Whitehead.

Dr. Wong sebelum ini merupakan seorang perunding kanan dan pengarah klinikal Makmal Motivasi Gastrointestinal di Hospital Universiti Nasional (NUH), di mana beliau bertanggungjawab sebagai ketua klinik gastroenterologi . Beliau juga merupakan pengarah pendidikan sarjana dalam bidang gastroenterologi dan hepatologi. Beliau terus berkhidmat sebagai perunding lawatan untuk NUH.

Dr. Wong memperkenalkan penggunaan manometri resolusi tinggi di Singapura untuk mengukur tekanan gastrointestinal, dengan itu meningkatkan diagnosis dan pengurusan penyakit esofagus.

Dia juga menubuhkan perkhidmatan multidisiplin gastroenterologi-psikologi untuk menyediakan rawatan alternatif untuk sindrom iritasi usus. Dia juga merupakan sebahagian dari pasukan yang memperkenalkan Transplantasi Mikrobiota Feses di Singapura, suatu proses yang memindahkan bakteria tinja dari individu yang sihat kepada penerima.

Dr. Wong adalah ahli Kumpulan Kerja Fisiologi Anorektal Antarabangsa, yang telah menyusun bahasa dan definisi baru untuk manometri anorektal resolusi tinggi. Dia juga merupakan ketua Kumpulan Sokongan IBS Singapura dan anggota Jawatankuasa Pemeriksaan Kanser Kolorektal Nasional, yang berdedikasi untuk meningkatkan pemeriksaan barah kolorektal di Singapura. Wong juga merupakan sukarelawan di Rumah St Andrew untuk Warga Emas.

Dr. Wong telah mengambil bahagian dalam beberapa projek penyelidikan yang telah diterbitkan dalam jurnal utama, seperti Gastroenterologi Klinikal dan Hepatologi dan Jurnal Gastroenterologi Amerika. Dia juga kerap mengadakan seminar antarabangsa dalam bidang neurogastroenterologi, di mana demonstrasi sukan secara langsung dilakukan. Selain kerja klinikal, Dr Wong adalah profesor bersekutu di Sekolah Perubatan Yong Loo Lin di NUS.

Kelulusan dan Pengiktirafan

Sarjana Muda Perubatan, Sarjana Muda Pembedahan, Universiti Nasional Singapura

Ahli Royal College of Physicians of Edinburgh, UK

Fellow of the Royal College of Physicians of Edinburgh, UK

Fellow of the Academy of Medicine of Singapore (Gastroenterology)

Fellow at the Centre for Functional Gastrointestinal and Motility Disorders, University of North Carolina at Chapel Hill, USAGET IN TOUCH

Berunding Dengan Dr Reuben Wong


CALL US

+65 8809 3346


    Muat Naik Fail:    Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

    All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap