Dr Chia Chung King | gutCARE

Dr Chia Chung King


Kemahiran Pakar: Gangguan Hati, Pemeriksaan Kanser Pencernaan

Dr Chia Chung King adalah seorang pakar gastroenterologi di Hospital Mount Elizabeth Novena dan Hospital Parkway East, Singapura. Dr Chia mempunyai kepentingan subspesial dalam penyakit hati dan gangguan berkaitan seperti hepatitis B, hepatitis C dan hati berlemak.

Dr Chia memperolehi Sarjana Muda Perubatan, Sarjana Muda Pembedahan dari Universiti Nasional Singapura (NUS) pada tahun 1997. Beliau memperoleh Master of Medicine (Perubatan Dalaman) dan dimasukkan sebagai Ahli Royal College of Physicians pada tahun 2002. Pada tahun 2006, beliau dianugerahkan biasiswa Pelan Pembangunan Tenaga Manusia (HMDP) oleh Kementerian Kesihatan (KKM), dan menjalani latihan subspesial di Unit Hati di King’s College Hospital di London. Dr Chia adalah Ahli Persekutuan Akademi Perubatan Singapura dan Royal College of Physicians of Edinburgh, UK. Beliau menamatkan Sarjana Sains dalam Pendidikan Profesi Kesihatan dari Massachusetts General Hospital Institute of Health Profession. Dia dilantik sebagai seorang profesor bersekutu tambahan di Sekolah Perubatan NUS Yong Loo Lin dan Sekolah Perubatan Lee Kong Chian di Universiti Teknologi Nanyang (NTU).

Dr Chia telah membimbing banyak doktor muda dan pelajar perubatan. Setelah memegang pelbagai jawatan pengajaran dan kepemimpinan, dia telah mengajar gastroskopi dan kolonoskopi terapi dan diagnostik pelatih lanjutan. Dia telah memenangi banyak anugerah pengajaran dan perkhidmatan, yang menonjol adalah Anugerah Bintang Keberanian untuk meletakkan dirinya berisiko ketika merawat mangsa SARS di barisan depan semasa episod SARS pada tahun 2003.GET IN TOUCH

Berunding Dengan Dr Chia Chung King


CALL US

+65 8223 5134


    Muat Naik Fail:    Facebook | Twitter | LinkedIn | Instagram

    All Rights Reserved, gutCARE | Sitemap